Ćelije raka jedu same sebe da bi preživele!

Otkrivena tajna opake bolesti

Ćelije raka jedu same sebe da bi preživele!

Tech -
Naučnici otkrili da ćelije kancera opstaju i posle napada hemioterapijom tako što koriste sopstveni ćelijski materijal za ishranu

LONDON - Pronađena tajna raka!Kada se tumor napadne hemioterapijom, neke ćelije kancera umiru, a neke, nažalost, prežive. Istraživanje naučnika sa Univerziteta Kolorada otkrilo je da postoji veza između fenomena poznatog kao autofagija (ćelije čiste same sebe „jedući“ sopstveni sadržaj) i preživljavanja napada hemioterapijom.Opstanak- U ovim istraživanjima tretirali smo ćelije lekom. Recimo da je 50 odsto ćelija umrlo, a 50 odsto je preživelo. Fundamentalno pitanje je zašto ćelija A umire, a ćelija B živi. Pokazali smo da ta razlika može da zavisi od količine autofagije, koja se odigrava u ćeliji - kaže Endrju Torburn, zamenik direktora Centra za rak Univerziteta Kolorada.Prethodna istraživanja pokazala su da autofagija pospešuje opstanak ćelije pod uslovima stresa ili manjka hranjivih materija. Ovo je proces u kojem ćelije u lošim uslovima okruženja razgrađuju sopstvene komponente, koje nisu neophodne za osnovno funkcionisanje kako bi obezbedile energiju za preživljavanje. Takođe, u okviru ovog procesa ćelije sprečavaju strukturalnu štetu recikliranjem potencijalno štetnih proteina.Činilo se logično da ćelije sa niskim nivoom autofagije imaju veći mortalitet suočene sa hemioterapijom. Međutim, istraživanje je pokazalo da mortalitet varira, zavisno od povećanja i smanjivanja nivoa autofagije i odnosa sa specifičnim mehanizmima lekova koji se daju u hemioterapiji.Podela- Podelili smo ćelije raka u populacije sa niskom i visokom autofagijom i zatim ih tretirali sa dve vrste hemioterapije. Interesantno je da su ćelije sa visokim stepenom autofagije, kad smo ih tretirali s prvom vrstom hemioterapije, imale najviši mortalitet. Ali kad smo ih izložili drugoj vrsti hemioterapije, ćelije sa niskom autofagijom imale su najviši mortalitet - kaže Torburn.On i njegov kolega Džejkob Gamp tretirali su ćelije sa hemikalijama trejl i fas ligand, koje aktiviraju „receptore smrti“ ćelija. Njima hemikalije „kažu“ da umru i neke od njih odmah ulaze u stanje apoptoze - programirane ćelijske smrti. Ipak, ćelije sa visokom autofagijom su osetljivije na tretman fas ligandom, dok su ćelije sa niskom autofagijom osetljivije na trejl.- Ako se slična varijacija pojavi u drugom kontekstu, ćelija raka koju pokušavate da ubijete mogla bi da bude manje ili više osetljiva na određeni lek. To je značajno u otkrivanju toga koju terapiju kad koristiti - kaže Torburn.

EksperimentiKLINIČKA ISPITIVANJATim naučnika sa Univerziteta Kolorada dosad je uništavanje ćelija raka pomoću hemikalija trejl i fas ligand ispitivao samo u laboratoriji. Ipak, oni nameravaju da uskoro započnu kliničko testiranje ovih hemikalija u lečenju raka kod ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track