FANTASTIČNA STVARNOST: Amerikanci grade nosače dronova!

Kao superheroji

FANTASTIČNA STVARNOST: Amerikanci grade nosače dronova!

Tech -
Nosač dronova proširio bi njihov opseg delovanja i omogućio izviđanja i borbene misije bespilotnih letelica duboko u neprijateljskoj teritoriji bez opasnosti po živote pilota i uz priličnu uštedu finansijskih sredstava

U Agenciji za vojna istraživanja DARPA razmišljaju o letećoj tvrđavi koja bi prenosila bespilotne letelice. Nešto poput letelice iz filma "Osvetnici"

Osvetnici (Avengers) filmski hit iz 2012. u kojem Tor, Hulk i superherojsko društvo još jednom spašavaju svet, mnogi su upamtili po impresivnom letećem nosaču aviona.

Izgleda da su film gledali i u Pentagonu, jer američka vojska želi da izgradi sličnu letelicu. Ipak, umesto prevoznog sredstva za superjunake, u Agenciji za vojna istraživanja DARPA razmišljaju o letećoj tvrđavi koja bi prenosila bespilotne letelice.

Nosač dronova proširio bi njihov opseg delovanja i omogućio izviđanja i borbene misije bespilotnih letelica duboko u neprijateljskoj teritoriji bez opasnosti po živote pilota i uz priličnu uštedu finansijskih sredstava, smatraju u DARPA-i.

'Želimo da pronađemo načine kako bi bespilotne letelice učinili uspešnijim, a ideja o velikom vazduhoplovu, koji bi uz minimalne modifikacije mogao da budepretvoren u leteći nosač dronova, više je nego obećavajuća', kaže Den Pat iz DARPA.

Prvi takvi leteći nosači dronova verovatno će biti nadograđeni veliki vazduhoplovi, poput strateškog bombardera B-52 ili transportnog C-130 Herkulesa.

Leteći nosač nije novost u američkoj vojsci. Tridesetih godina prošlog veka američka mornarica koristila je cepeline kao platformu za poletanje i sletanje Kertis F9C sperovhok dvokrilaca.

Oba cepelina-nosača, USS Akron i ASS Macon, uništena su u nesrećama pa je ovaj program neslavno propao.

http://www.youtube.com/watch?v=pBi0LqgwrH8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track