NEMA VIŠE VAĐENJA KRVI: Laserski uređaj za 30 sekundi sve pročita sa dlana
Foto: Profimedija

NEWSWEEK OTKRIVA NOVI SVET:

NEMA VIŠE VAĐENJA KRVI: Laserski uređaj za 30 sekundi sve pročita sa dlana

Tech -
Ako se laserska sonda pokaže efikasnom, lekari će na jednostavan način moći da utvrde da li je pacijent dovršio svoju porciju brokolija

Da li ste danas pojeli dovoljno voća i povrća? Odgovor je najverovatnije negativan. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, zdravoj odrasloj osobi potrebno je između tri i po i pet šolja voća i povrća dnevno, ali tu kvotu mnogi ne ispune, piše srpski NEWSWEEK.

LABORATORIJA SUVIŠNA Možda će lekari i nutricionisti uskoro moći lakše da ubede pacijente da usvoje zdrav način ishrane. Naučnici s Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta u Jejlu i Univerziteta u Juti napravili su zajednički tim da bi konstruisali plavu lasersku sondu koja može brzo da vam skenira dlanove i pokaže da li ste uneli potrebne hranljive materije. Uređaj koristi rezonantnu Ramanovu spektroskopiju (RRS), tehniku koja analizira svetlost reflektovanu sa osvetljene tačke i prati njene vibracije da bi se otkrio nivo karotenoida (organskih pigmenata koji potiču iz biljaka) u organizmu. Informacija se šalje kompjuteru, koji brzo obrađuje podatke i daje kvantitativnu procenu hranljivih materija u organizmu.

Čitanje s dlana predstavlja neinvazivni metod koji odmah daje rezultate, bez potrebe da se vrše laboratorijske analize, a dovoljan je samo minut: 30 sekundi za skeniranje i 30 sekundi za obradu podataka. Osim što je efikasniji, test RRS daje podrobnije rezultate od tradicionalne analize krvi i urina. Dok krv i urin pokazuju unos voća i povrća samo u prethodnih nekoliko nedelja, laserska sonda pokazuje unos u prethodna dva-tri meseca.ZAŠTO DLAN?"Karotenoidi, materije koje merimo, nalaze se u ljudskoj koži, ali su količine veće na dlanu jer je spoljni sloj kože, na kojem se karotenoidi akumuliraju, na dlanu deblji nego na drugim delovima tela“, kaže Suzan Mejn, šef odseka za epidemiologiju hroničnih bolesti Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta u Jejlu, koja je rukovodila studijom. Uređaj još nije spreman za opštu upotrebu, priznaje Mejnova. Sledeći korak je da se pažljivo ispita kako boja kože utiče na rezultate. Ako se laserska sonda pokaže efikasnom, lekari će na jednostavan način moći da utvrde da li je pacijent dovršio svoju porciju brokolija.

NEWSWEEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track