KO BEŽI OD GOOGLA SVE VIŠE BIRA OVAJ PRETRAŽIVAČ: Bezbedniji i privatniji - ovo je njihova tajna
Foto: Shutterstock

bezbednost

KO BEŽI OD GOOGLA SVE VIŠE BIRA OVAJ PRETRAŽIVAČ: Bezbedniji i privatniji - ovo je njihova tajna

Tech -

Mnogi korisnici interneta traže nove pretraživače kako bi zamenili Google, a jedan od najpopularnijih je DuckDuckGo.

Simpatičnog naziva, besplatan i navodno veoma bezbedan i privatan, ovaj pretraživač je brzo postao popularan, a sad je predstavio i novu plaćenu uslugu Privacy Pro, koja bi trebalo da pomogne korisnicima da poboljšaju svoju bezbednost na internetu.

Usluga uključuje VPN, uslugu uklanjanja ličnih informacija i pomoć u slučaju krađe identiteta, a cena je 9,99 američkih dolara (oko 9 evra). Usluge bi bile dostupne uz korišćenje DuckDuckGo pregledača.

Duckduckgo
foto: Shutterstock

VPN

VPN obezbeđuje dodatnu zaštitu onlajm, a DuckDuckGo tvrdi da je njihov VPN brz i jednostavan za korišćenje. Nećete morati da instalirate posebnu aplikaciju, već će VPN biti uključen u DuckDuckGo pregledač. JNude garanciju da pružalac internet usluga neće videti šta radite na internetu.

Kažu da koriste VPN servere u SAD-u, Kanadi i Evropi, kao i da u budućnosti možemo da očekujemo više servera. Zbog brzine interneta, korisnici će se automatski povezati s serverom najbližim trenutnoj lokaciji.

VPN
foto: Shutterstock

Kaže se da internet sve pameti, a DuckDuckGo stoga nudi uslugu uklanjanja vaših ličnih informacija s veb stranica. DuckDuckGo sam pretražuje internet u potrazi za ličnim podacima za koje možda niste ni znali da postoje nege na internetu i traži njihovo uklanjanje umesto vas.

Ovu ponudu su mnogi očekivali jer je kompanija još 2022. kupila firmu Removaly, koja je nudila usluge uklanjanja ličnih informacija. Mnogi korisnici interneta svoje informacije su uneli prilikom jednokratnih onlajn kupovina na koje su već zaboravili, a upravo su zato usluge koje traže vaše informacije postale popularne.

Duckduckgo
foto: Shutterstock

Povratak ukradenog identiteta

Ono čega se mnogi pribojavaju je krađa identiteta. U slučaju da se to dogodi, DuckDuckGo pretplatnicima nudi uslugu povratka ukradenog identiteta. Uslugu nude u saradnji s Iris Powered by Generali koji su specijalizovani upravo za ovaj problem. Kažu da će za vas zamrznuti vaše bankovne račune, pomoći će vam vratite identifikacione dokumente, pomoći će vam novčano na nekoliko načina i drugo.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track