JEDNOM NEDELJNO ISKLJUČITE VAŠ TELEFON! Ako nikada ne radite ovo, počnite - to ga štiti!
Foto: Shutterstock

tips & Tricks

JEDNOM NEDELJNO ISKLJUČITE VAŠ TELEFON! Ako nikada ne radite ovo, počnite - to ga štiti!

Tech -

Koliko često treba potpuno isključiti mobilni telefon? Ovo pitanje se ne odnosi samo na uštedu baterije. Takođe doprinosi bezbednosti uređaja. Trebalo bi da znate sledeće…

Mnogi korisnici moraju da nauče kako pravilno treba koristiti pametni telefon. Na kraju krajeva, ovi svestrani uređaji zahtevaju redovno održavanje i važna ažuriranja, kako bi bili optimalno zaštićeni od prebrzog starenja, ali i sigurnosnih napada. Jedna od procedura pravilnog korišćenja podrazumeva da periodično isključujemo i restartujemo mobilne telefone.

Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

ISKLJUČIVANJE TELEFONA GA ŠTITI

Iznenađujuće, procedura poboljšane bezbednosti vašeg uređaja uključuje ovu vrlo jednostavnu operaciju: povremeno treba potpuno isključiti telefon. Prema ekspertima za bezbednost Američke agencije za bezbednost (NSA), ovaj postupak u značajnoj meri pomaže u zaštiti telefona od hakerskih napada.

U ovom trenutku je već pomalo prevaziđena praksa da se pristup telefonima dobije preko klika na linkove ka web stranicama preko kojih ćete zakačiti neki maliciozni softver, već i preko takozvanih „zero click exploit“ virusa. Oni ne zahtevaju vašu interakciju već se baziraju na programskom kodu koji se sam izvršava i koristi ranjivosti i propuste u određenim aplikacijama preko kojih ubacuje podatke i napada vaš uređaj.

Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Time se zaobilaze bezbednosni mehanizmi na telefonu, korak po korak. Počevši od propuštenog poziva, zatim prve instalirane datoteke pomoću koje postepeno omogućava dalji pristup sistemu i informacijama. Ovakva vrsta napada, obično prođe potpuno neprimećeno, ali se na sreću može sprečiti gašenjem i ponovnim pokretanjem telefona.

DAKLE, KOLIKO ČESTO TREBA DA ISKLJUČUJEMO MOBILNE TELEFONE?

Jednostavan odgovor stručnjaka za bezbednost o tome koliko često treba potpuno isključiti mobilni telefon je najmanje jednom nedeljno. U najboljem slučaju, međutim, ne zaboravite da restartujete telefon još češće. Time se, osim što eliminiše bezbednosni rizik, takođe omogućava da operativni sistem telefona Izvršava ključne funkcije brže i bez poteškoća. Dovoljno brzo i sa kratkim odzivom na izvršenje zadatih komandi.

Da biste videli koliko dugo je vaš uređaj radio bez isključivanja, možete lako proveriti u podešavanjima sistema. Na Android uređajima, ovaj podatak se obično može pronaći u sledećem meniju: „Devices>Status“. Vreme rada je prikazano u satima.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track