Zavirite gde živi Guglov internet

Zavirite gde živi Guglov internet

Tech -
Inženjeri se kroz postrojanja kreću biciklima, ovi centri variraju od prepravljenih objekata za proizvodnju papira u Finskoj pa do specijalno izgrađenih serverskih farmi u Ajovi
1 / 5

Kompanija Gugl (Google) po prvi put je javnosti pruži kompletan uvid u svoje informatičke centre širom sveta.

Sa svojih nekoliko stotina hiljada servera, raznobojnim kablovima i inženjerima koji se na biciklima kreću kroz postrojenja, ovi centri variraju od prepravljenih objekata za proizvodnju papira u Finskoj pa do specijalno izgrađenih serverskih farmi u Ajovi.

"Izuzetno mali broj ljudi ima pristup ovim centrima i to samo zbog jednog, ali bitnog razloga - naš prioritet je privatnost i sigurnost informacija."

"Radimo sve što je u našoj moći da informacije i ljude zaštitimo. Veoma mali broj naših zaposlenih uopšte ima pristup serverima. Danas prvi put javnost može da vidi kako sve to izgleda", rečeno je u saopštenju Gugla.

Gugl je na svojoj internet stranici, u delu nazvanom "Where the Internet lives", objavio fotografije iz osam centara u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj i Belgiji. Gugl trenutno gradi nove centre u Hongkongu, Čileu i na Tajvanu.Fotografije unutrašnjosti Guglovih centara dolaze u trenutku kada je časopis Wired objavio veliku temu o tome kako ih kompanija gradi i upravlja njima. Fotografije je snimila Koni Žu.

Google je započeo svoj uspon iz jedne garaže u Silicijumskoj dolini. Koosnivači kompanije Lari Pejdž i Sergej Brin radili su s drugim inženjerima na razvoju sistema za povezivanje jeftinih servera na način koji bi mogao da im pomogne da ostvare svoje ambicije i da svetu omoguće digitalni putokaz za sve svetske informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track