ODVAŽNI HAKER: Ne krije svoj identitet i ćaska sa kupcima!

Ludi Rusi

ODVAŽNI HAKER: Ne krije svoj identitet i ćaska sa kupcima!

Tech -
Jedan Ruski haker koji je napravio malver Phoenix uhapšen je u svom gradu, a najzanimljivije od svega je što on nije ni pokušavao da se prikrije

Autor popularnog hakerskog alata "Phoenix exploit kit" uhapšen je u rodnoj Rusiji pod otpužbom da je distribuirao maliciozni softver ali i zbog i posedovanja oružja za koje nije imao dozvole. Ovo je na jednom hakerskom forumu objavio sam autor malvera.

"Phoenix exploit kit" je komercijalni hakerski alat koji se do skoro prodavao na crnom tržištu po ceni od 2000 dolara. On je dizajniran tako da računare posetioca hakovanih i malicioznih veb sajtova zarazi u "drive-by download" napadima.

Kao i drugi slični alati, "Phoeni"x ispituje pretraživač posetioca sajta da bi pronašao nebezbedne i neažurirane verzije pluginova pretraživača, kao što su "Java", "Adobe Flash" i "Reader". Ako ima takvih pluginova, "Phoenix" krišom instalira malver po izboru napadača na žrtvinom računaru, koji u slučaju oovog malvera mora da bude računar sa OS Vindouz.

Autor "Phoenix" malvera, haker koji na nekoliko foruma koristi pseudonim "AlexUdakov" nije bio previše zabrinut da bi njegov identitet mogao da bude otkriven pa nije ni prikrivao tragove. On je bio više nego voljan da učestvuje u diskusijama sa svojim klijentima i članovima foruma.

Sve ovo je otkrio Brajan Krebs, autor bloga "Krebson Security" koji je pratio ovog hakera i njegove aktivnosti na forumima. Osim toga, "AlexUdakov" je učestvovao i u diskusijama o trgovini oružjem na nekim specijalizovanim forumima.

Odjednom, u julu prošle godine, "AlexUdakov" je nestao, a njegovi klijenti su počeli da se žale da ne dobijaju odgovore na zahteve za podršku i prodaju alata. "AlexUdakov" je ostao nem mesecima, dok se u februaru 2013. godine najzad nije oglasio, objašnjavajući razloge svog odsustva. Njega je uhapsila ruska "Federalna bezbednosna služba", koja je pandan američkom FBI, zbog distribucije malvera i nelegalnog posedovanja oružja.

Istraga brojnih hakerskih foruma i društvenih mreža povezala je osobu koja na forumima koristi pseudonim "AlexUdakov" sa dvadesettrogodišnjim Andrejem Aleksandrovim, koji sa suprugom i detetom živi u malom gradu koji se nalazi istočno od Moskve. Šta više, Krebs veruje da je "AlexUdakov" bio partner u prevari sa lažnim antivirusnim programima u periodu između 2008. i 2009. godine.

Ono što upada u oči je činjenica da se oni koji su umešani u prodaju malvera i hakerskih alata ne trude previše da odvoje svoj online identitet od stvarnog identiteta.

Krebs kaže da uprkos impresivnim hakerskim veštinama, vodeći igrači sajber podzemlja nisu baš vešti kada je reč o vlastitoj odbrani. Jedan od razloga je i taj što mnogi od onih koji su umešani u sajber kriminal veruju, možda i s pravom, da je malo verovatno da će vlasti država u kojima žive i iz kojih deluju ikada pokazati interesovanje za njihove aktivnosti.

Takođe, mnogi sajber kriminalci čak vole da se hvale svojim kriminalnim aktivnostima, možda i zbog toga što ih ne vide kao ozbiljan kriminal, te stoga ne vide razlog za sakrivanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track