INVAZIJA MARSA: Počinju prijave za život na Crvenoj planeti!

Mars 1

INVAZIJA MARSA: Počinju prijave za život na Crvenoj planeti!

Tech -
Troškovi prvog leta procenjeni su na šest milijardi dolara, veći deo sume organizatori očekuju da dobiju prodajući prava na emitovanje rijaliti-šoua. Prvi kolonisti će sleteti na Mars 22. aprila 2023. godine

AMSTERDAM - Projekat "Mars 1" zvanično je otvorio konkurs za izbor astronauta koji će ostatak života provesti na "crvenoj planeti". Na Mars će prva četiri kolonista sleteti tačno nakon deset godina, 22. aprila 2023.

Troškovi prvog leta procenjeni su na šest milijardi dolara, veći deo sume organizatori očekuju da dobiju prodajući prava na emitovanje rijaliti šoua, koji počinje još u fazi odabira učesnika.

Konačna odluka o tome ko će biti prvi čovek koji će hodati po Marsu ostavljena je - publici!

Holandska kompanija "Mars 1" traži dobrovoljce za kolonizaciju Marsa. Prema zamisli preduzetnika, naseljavanje "crvene planete" odvijaće se u formi rijalitija.

Snimanje je zakazano za 2023. godinu, a u skladu sa uslovima ugovora učesnici - astronauti neće moći sa se vrate na Zemlju.

Razmatranje aplikacija počeće uskoro, a konkurs je otvoren do jula ove godine. Potencijalni astronauti moraju da pošalju 30 sekundi dug video-snimak, u kome će precizno i kratko da obrazlože zašto žele da zauvek naspuste Zemlju.

Do sada je na put za Mars i ostanak apliciralo oko deset hiljada kandidata.

Ekspedicija predstavlja balističko obletanje Marsa sa startom 5. januara 2018. godine, što je uslovljeno povoljnim međusobnim položajem Marsa i Zemlje. Putnici - astronauti trebalo bi da budu supružnici. Ipak, još je mnogo nepoznanica u vezi sa misijom. Kao prvo, još nema svemirskog broda. Let treba da bude realizovan modifikovanim brodom "Dragon", ali on je napravljen samo u teretnoj varijanti, i na usavršavanje će otići godine.

Drugi problem je taj što odabrani neće biti profesionalci, već će morati da uče za astronaute.

Dalje, mnogi eksperti nisu sigurni u pouzdanost predložene zaštite posade od radijacije, sloja vode i ljudskog otpada od 40 centimetara. Konačno, nije proverena ni orbita, prema datoj balističkoj putanji nisu leteli čak ni bespilotni uređaji!?

Kada posada sleti na Mars, izradiće bazu u koju bi nakon toga trebalo da sleću i drugi kolonisti sa Zemlje i da je proširuju. Dolazak i život astronauta na Mars biće prenošen na Zemlji i publika će moći da šalje poruke i kominicira sa kolonistima, kao u pravom rijaliti šouu.

Očekuje se da, ukoliko zamisao i misija uspeju, zarada organizatora bude enormna, a Zemlja dobije prve "Marsovce".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track