SKANDAL: Radnici moraju da predaju šefu šifru za Fejsbuk!

Neverovatno

SKANDAL: Radnici moraju da predaju šefu šifru za Fejsbuk!

Tech -
Demokrata Ed Perlmuter predložio je amadman na CISPA zakon kojim bi se blokiralo ovo pravo poslodavca, ali je amadman odbačen od republikanaca

Poslodavci će uskoro dobiti i zakonsko pravo da od svojih zaposlenih zahtevaju korisničko ime i šifru za Fejsbuk ili profil na drugim društvenim mrežamao kao što su Tviter, Linkedin...

Amadman na zakon "Cyber Intelligence Sharing and Protection Act" poznat i kao CISPA, blokirali su članovi Predstavničkog doma. Demokrata Ed Perlmuter predložio je da se ubaci amadman kojim bi se poslodavcima zabranilo da zahtevaju pristup Fejsbuk profilu i drugim društvenim mrežama, ali je predlog odbijen na glasanju, a republikanci su pobedili sa 224:189.

"Ovo je prilično jednostavan amandman koji će zaista pomoći u dve stvari. Pomoći će korisnicima u zaštiti njihove privatnosti i neće dopustiti da poslodavac predstavlja svog zaposlenog kada drugi ljudi komuniciraju sa tom osobom preko društvenih mreža", rekao je Perlmuter.

Naime, ovim zakonom zabranilo bi se šefovima, dok su na nalogu zaposlenog, da komuniciraju sa njihovim prijateljima ili da se lažno predstavljaju kao korisnik tog naloga.

Inače, u SAD je već neko vreme poznato da neki poslodavci traže pristup profilima društvenih mreža od zaposlenih ili na razgovoru za posao.

Nakon usvajanja zakona, poslodavci će i zakonski imati pravo da zahtevaju pristup profilu drštvenih mreža od zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track