POTVRĐENO: Na Marsu je bilo vode!

Novo otkriće

POTVRĐENO: Na Marsu je bilo vode!

Tech -
Staro robotsko vozilo Oportjuniti američke agencije NASA pronašlo je do sada najvažniji dokaz o postojanju vode na Marsu u dalekoj prošlosti

VAŠINGTON - Staro robotsko vozilo "Oportjuniti" američke agencije NASA pronašlo je do sada najvažniji dokaz o postojanju vode na Marsu u dalekoj prošlosti.

"Oportjuniti", koji se kreće površinom crvene planete već devet godina, pronašao je i snimio stenu koja je puna minerala gline.

Prisustvo ovih minerala sugerište da je stena u prošlosti bila izložena destvu vode. Naučnici kažu da je ovo do sada ubedljivo najčvršći dokaz da je na Marsu nekada bilo vode u tečnom stanju.

Istraživači napominju da su dosadašnja otkrića bila vezana za stene koje su bile izložene delovanju kisele tečnosti, odnosno sumporne kiseline, sa veoma niskom pe-ha vrednošću, preneo je Bi-Bi-Si.

"Oportjuniti" je sada pronašao stenu sa neutralnijom vrednošću pe-ha, što ukazuje na pristustvo vode koja je mogla da se pije.

"To je voda koja više odgovara onoj vrsti hemije koja bi mogla da bude uvod u život", izjavio je Stiv Skvajers, vođa ovog istraživanja.

On kaže da je ovo jedno od pet najvažnijih otkrića do kojih su došli "Oportjuniti" i njegov robot-blizanac "Spirit", koji je prestao da radi 2011. godine.

Otkrivena stena dobila je ime "Esperans" i bogata je aluminijumom. Prisustvo minerala gline znači da je Mars bio mnogo topliji pre nekoliko milijardi godina i sasvim drugačije mesto nego hladan i pust svet kakav je danas.

"Oportjuniti" sada funkcioniše znatno duže od predviđenog radnog veka. NASA se nadala da će od ove mašine dobiti 90 "marsovskih radnih dana", a robot ih je već postigao preko 3.300.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track