Čovek bolovao od raka i pre 3.200 godina!

Najstariji slučaj karcinoma

Čovek bolovao od raka i pre 3.200 godina!

Život -
Ostaci muškarca, koji je imao između 25 i 35 godina u trenutku smrti, pronađeni su prošle godine u jednoj grobnici pored Nila, u Sudanu

LONDON - Britanski arheolozi su otkrili u Sudanu 3.200 godina stari skelet muškarca koji je bolovao od raka u fazi metastaze.

U studiji ističe se da je to dosad najstariji slučaj karcinoma koji se obično vezuje za savremeni način života. Ostaci muškarca, koji je imao između 25 i 35 godina u trenutku smrti, pronađeni su prošle godine u jednoj grobnici pored Nila, u Sudanu.

Analiza kostiju je pokazala da je mladić, pripadnik dobrostojeće porodice, bolovao od raka sa metastazama. Nije, međutim, utvrđeno da li je bolest bila neposredni uzrok smrti.Reč je o najkompletnijem i najstarijem skeletu čoveka koji je bolovao od ove vrste raka, naveli su istraživači sa Univerziteta u Durhamu i Britanskog muzeja.

Iako je rak danas jedan od glavnih uzroka smrti, naučnici izuzetno retko nailaze na njegove tragove prilikom arheoloških iskopavanja, što navodi na zaključak da se bolest "prvenstveno vezuje za savremeni način života i produženje životnog veka", objašnjavaju stručnjaci.

Analize su pokazale da je "mala oštećenja na kostima mogao da izazove samo rak mekih tkiva, premda je tačan uzrok bolesti nemoguće ustanoviti na osnovu samih kostiju", navela je arheolog Mikela Bajnder koja je zaslužna za otkriće skeleta.

Naučnici mogu samo da spekulišu o uzrocima koji su doveli do teškog oboljenja: genetski faktori, zarazna bolest izazvana parazitima ili dim od logorskih vatri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track