Kad se s jeseni vaš svet zavrti
Foto: Shutterstock

Vrtoglavice

Kad se s jeseni vaš svet zavrti

Život -
Stručnjaci ističu da se ovakva stanja, iz zasad još neobjašnjenih razloga, intenziviraju u nastupajućem periodu godine i, iako mogu biti prolazna i kratkotrajna, ne treba ih zanemariti, već potražiti pomoć lekara

Osetili ste iznenadnu vrtoglavicu na početku dana, a zatim vam se javila i nepodnošljiva mučnina. U trenutku ste se uspaničili jer taj neprijatan osećaj u glavi ne prestaje već, čini vam se, čitavu večnost. Zbog toga što vam se sve prostorije i stvari „okreću“, imate utisak kao da ne možete da se zadržite na nogama. Nemoćni ste! Čak i kada je vrtoglavica nestala, ostaje strah da će se ponovo javiti i da još jednom, iznova, nećete biti u stanju da se sa njom izborite, odete na posao ili obavljate druge svakodnevne obaveze.

Specijalista ORL... Dr Galina Joković
Specijalista ORL... Dr Galina Joković

Dr Galina Joković, ORL specijalista i audiolog, ističe da se napad prave vrtoglavice, praćene mučninom i povraćanjem ne može zaboraviti, kao ni strah kojim je to stanje praćeno.- Ovih dana ambulante su prepune pacijenata koji se žale na vrtoglavice. Problemi sa njima i ravnotežom intenziviraju se početkom jeseni, ali i proleća. Međutim, još nije naučno objašnjeno zbog čega je to tako - kaže dr Joković i naglašava da je vrtoglavica veoma neprijatan osećaj okretanja u glavi, često praćen mučninom, povraćanjem, ponekad osećajem slabijeg sluha i zujanjem u ušima.- Vrtoglavica najčešće nastane naglo, i ima svoj početak i kraj, kao pravi napad. Između napada najčešće postoje periodi kada se pacijent oseća nestabilno, zanosi se pri hodanju ili mu se javlja osećaj takozvanog ljuljanja u glavi. Prema dužini trajanja napada i propratnih simptoma, obično može da se klasifikuje tip vrtoglavice, uz dodatnu dijagnostiku - objašnjava sagovornica Dr Kurira i dodaje da su prave vrtoglavice najčešće uzrokovane poremećajem funkcije čula za ravnotežu, koje se nalazi u unutrašnjem uvu.Ipak, pored oboljenja unutrašnjeg uva ili poremećaja funkcije čula za ravnotežu, vrtoglavica, nestabilnost i neravnoteža može da nastane i zbog oboljenja centralnog nervnog sistema.- Moždani udar koji zahvati mali mozak, kao i sliv zadnje cerebralne arterije, manifestuje se, takođe, iznenadnim napadom vrtoglavice, praćenim drugim neurološkim simptomima. Isto tako, i neki tipovi migrena praćeni su vrtoglavicama, kao i takozvane demijelinizacione bolesti, poput multiple skleroze, koje nekad mogu da počnu napadom vrtoglavice. I mnoga druga oboljenja centralnog nervnog sistema mogu biti praćena njome - ističe dr Joković.

Prema njenim rečima, za razliku od pravog osećaja vrtoglavice, njoj slična stanja poput osećaja mutnog u glavi, zanošenja pri hodu, svetlucanja pred očima, kao i osećaja da će se izgubiti svest, mogu da budu uzrokovana niskim arterijskim pritiskom.- Osećaje nestabilnosti mogu da izazovu i ortostatska hipotenzija, aritmije, anemija, šećerna bolest, oboljenja oka, poremećaji vida, oboljenja zglobova, mišićne bolesti, kao i uticaj različitih lekova koji se uzimaju. Neretko, prethodno pobrojana stanja mogu da stvaraju i panični napadi i razni tipovi fobija, pogotovo ako se nekada javljao pravi napad vrtoglavice - kaže dr Joković i naglašava da takva stanja predstavljaju veliki problem za pacijente, posebno za stariju populaciju.- Uvek postoji strah od pada, povređivanja, kao i od bolesti, što utiče na kvalitet života, a ponekad dovodi i do socijalne izolacije. To podrazumeva da dijagnostika i lečenje vrtoglavica moraju da budu multidisciplinarni, što znači da je najčešće potreban pregled ORL lekara audiologa, ali i neurologa, interniste, a ponekad i psihijatra. Lečenje zavisi od uzroka, pa se u terapiji koriste različite grupe lekova, a ponekad je neophodno i hirurško lečenje - ističe dr Joković.

PrevencijaVEŽBAMA USAVRŠITE VEŠTINU RAVNOTEŽEDr Galina Joković, ORL specijalista i audiolog, ističe da su opšte vežbe poboljašanja kondicije i snage, kao i specifične takozvane vežbe za vestibularnu rehabilitaciju, veoma korisne kada je reč o prevenciji vrtoglavica, ali i njihovom lečenju.- Ravnoteža je motorna veština za koju su odgovorni, pored čula za ravnotežu, i oba unutrašnja uva, vid, kao i sistem dubokog i površnog senzibiliteta u ekstremitetima, mali mozak i centri u velikom mozgu. Kao i svaka veština, i ravnoteža i stabilnost vežbom mogu da se poprave. Vežbe za ravnotežu i stabilnost i terapiju vrtoglavica mogu biti opšte i specifične. Opšte vežbe su sve vežbe koje će dovesti do poboljšanja fizičke kondicije, snage i one koje odredi fizijatar. U svetu je veoma popularan taj-či, koji mogu da izvode i starije osobe. Ono što je najvažnije jeste odrediti sebi dnevnu dozu fizičke aktivnosti, makar šetnjom od pola sata. Ukoliko neko nije siguran u šetnji, može da koristi štap, čvrstu obuću, ravan i osvetljen teren. Specifične vestibularne vežbe koriste se za poboljšanje funkcije čula za ravnotežu. Postoji program od dvadesetak vežbi kojima ponovo učimo da budemo stabilniji. One se koriste ukoliko postoji jednostrano oštećenje čula za ravnotežu. Za benigne položajne vrtoglavice koriste se specifični repozicioni manevri koje treba da odredi i uradi lekar - naglašava dr Joković.

Najčešći tipovi vrtoglavice1. BPPV - Benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica - kratkotrajna vrtoglavica izazvana promenom položaja glave. Ona najčešće osobu probudi u toku noći, prilikom okretanja s jedne strane na drugu. Traje do desetak sekundi, a događa se nakon saginjanja ili zabacivanju glave unazad ili nagle promene položaja glave. Može da bude praćena mučninom i povraćanjem. Kako joj ime kaže, ona je benigna, dobroćudna po uzroku, ali ipak neprijatna i izaziva strah kod pacijenta. Nastaje zbog mikrokristala u unutrašnjem uvu, gde se nalazi čulo za ravnotežu. Najčešće se njen uzrok pripisivao problemima sa vratnim delom kičme, pa su pacijenti lutali od lekara do lekara i na kraju se lečili i kod psihijatara. Međutim, ona se lako dijagnostikuje i leči repozicionim manevrima, kojim se zalutali mikrokristali vraćaju na njihovo mesto.2. Menijerova bolest - Ako vrtoglavica traje duže od pola sata, praćena je zujanjem u uvu, osećajem punoće u uvu ili osećajem da se slabije čuje, a napadi se ponavljaju godinama, onda je reč o ovom oboljenju. Menijerova bolest je oboljenje unutrašnjeg uva, nepoznatog uzroka. U terapiji se najčešće koristi „betahistin“, ali se isto tako primenjuje i davanje leka direktno kroz bubnu opnu. Cilj je da se zaustave ili prorede napadi vrtoglavica ili, pak, da vrtoglavice budu slabijeg intenziteta.3. Neuronitis vestibularnog nerva - Predstavlja napad vrtoglavice, koji nastane iznenada, traje nekoliko dana, sa izuzetno jakom mučninom i povraćanjem, uz nemogućnost stajanja i hodanja, a najčešće je uzrokovan naglim ispadom jednog čula za ravnotežu - vestibularnog sistema. Ovaj tip je karakterističan po tome što vrtoglavica iz dana u dan postaje sve blaža, a pacijent se oseća bolje. Oporavak traje do mesec dana, a kod starijih pacijenata i duže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track