Najnovije vesti

JEDNA PROMENA NA KOŽI MOŽE BITI ZNAK ZA RAK I DIJABETES: Ako imate višak kilograma OBAVEZNO pregledajte ova mesta
Foto: Profimedia

VAŽNA JE PREVENCIJA

JEDNA PROMENA NA KOŽI MOŽE BITI ZNAK ZA RAK I DIJABETES: Ako imate višak kilograma OBAVEZNO pregledajte ova mesta

Zdravlje

Crna akantoza ili acanthosis nigricans naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela se koža jako i zadeblja.


Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili debljinom ili oboje u kombinaciji. Deca kojima koža na taj način potamni imaju veliki rizik od obole od dijabetesa tip 2.


Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino ga može ublažiti ako se leči bolest koja ga je uzrokovala, ali ni onda ne nestaje do kraja.

 

Promene na koži jedini su simptom crne akantoze

 

- primetiti ćete crne, zadebljane i baršunaste naslage kože sa zadnje strane vrata, ili na preponama i pazusima. Samo tamnjenje je polagan proces, a nije nemoguće da koža ima određeni neugodan miris i da jako svrbi.

 

Jako je važno otići na pregled ukoliko uočite ove simptome, a treba imati na umu i da većina ljudi koja boluje od crne akantoze je otporna na inzulin, hormon kojeg proizvodi gušterača kako bi razgradili šećer - i upravo je to uzrok dijebetesa. Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnjačom ili nadbubrežnom žlezdom, a može ga uzrokovati i kontraceptivne pilule i neki kortikosteroidi. Crna akantoza ponekada prati i limfom ili kada tumor krene da raste na organu, poput creva, želuca ili jetre.

 

Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti. Na prvom mjestu je svakako pretilost. Najčešće se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, a povezuje se i s Cushingovim sindromom. Pravilna detekcija i odlazak kod doktora mogu vam spasti život.

foto: Profimedia

Kurir.rs/express.hr/Foto Profimedia

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...