Najnovije vesti

JEDAN DEO NA NAŠEM TELU NIKADA SE NE MENJA OD ROĐENJA DO SMRTI: Za ova 2 mislimo da nikad ne prestanu da RASTU, a istina je sasvim DRUGAČIJA!
Foto: Shutterstock

NEVEROVATNE ČINJENICE O NAŠEM TELU

JEDAN DEO NA NAŠEM TELU NIKADA SE NE MENJA OD ROĐENJA DO SMRTI: Za ova 2 mislimo da nikad ne prestanu da RASTU, a istina je sasvim DRUGAČIJA!

Zdravlje

Sigurno ste čuli da postoje organi ljudskog tela koji rastu do same smrti, dok jedan ostaje isti od rođenja do kraja života.

U pitanju su, pogađate, uši, nos i oči. Ipak, nešto tu nije tačno, i u domenu je mita, ne samo u Srbiji, već u celom svetu, a razbija prim. dr Novak Vukoje, otorinolaringolog - hirurg, član Evropske akademije nauka, a koji iza sebe ima na hiljade operacija ušiju i noseva.

foto: Profimedia

- Moram da razočaram sve koji tvrde da uši i nos rastu do smrti. To uopšte nije tačno! Uši završavaju svoj rast u šestoj godini života, a nos u 18. godini. Zato se operacije ušiju kod dece rade posle navršenih šest godina, a nosa posle 18 - navodi taj stručnjak.

Na pitanje zašto onda ljudi, ne samo u Srbiji, veruju da ti organi rastu do smrti, on kaže:

- U starosti dolazi do lagane atrofije mekih tkiva glave i lica. Taj proces ne zahvata uši i nos jer su hrskavičavi organi, a hrskavica se ne smanjuje. Dakle, samo se smanjuje okolno tkivo i uši i nos onda deluju kao da su u starosti porasli - objašnjava prim. dr Vukoje.

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, bilo bi potupno iluzorno da ljude operišemo znajući da će se rad hirurga za dve, tri godine promeniti ili izobličiti.

- Da uši i nos rastu čitavog života, sve plastične operacije tih delova tela onda bi se ponavljale na dve, tri godine pošto bi se rezultati već izvedenih operacija menjali - naveo je taj lekar.

Oči se jedine ne menjaju od rođenja do smrti

Prim. dr Novak Vukoje navodi da da su oči jedini delovi tela koji se ne manjaju od rođenja do smrti.

- Njihov obim i veličina kakvi su na rođenju, takvi su i na kraju života - kazao je on.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Blic/Foto Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...