DR DUŠAN POPOVIĆ ZA LENU: Kad zakaže probava - zakazuje i organizam
Foto: Profimedia

KOREN ZLA ZA SVE ZDRAVSTVENE PROBLEME

DR DUŠAN POPOVIĆ ZA LENU: Kad zakaže probava - zakazuje i organizam

Život -

Creva rade i dok spavamo, ne smemo da ih ometamo. Moderan način života, brza hrana i smanjeno unošenje tečnosti idealna su podloga za nastajanje bolesti

Kada teška hrana, kojoj smo skloni, ušeta u želudac, pomoću kiseline se raspada u manje čestice, posle toga nekoliko sati putuje kroz tanko crevo, gde se dodatno vari, a hranljive supstance idu u krvotok. Po ulasku u debelo crevo, iz hrane se izvlače so i voda. Izbacićemo ono što preostane u periodu 16-30 sati! Naravno, neke namirnice, poput voća, već za sat vremena obaviće u našem probavnom traktu sve što je potrebno.

Ritam probave je ipak individualna stvar. Neko trči u toalet čim ustane, posao uklanjanja štetnih materija pojedinci obavljaju tri puta dnevno, a neko je zadovoljan ako na šolji posedi svaki treći dan. Sve opcije su u redu - sve dok je stolica redovna, nema bojazni da će creva zaraditi neku zapaljensku bolest. Ali ako često imate probleme s gasovima ili krv u stolici, osećate jake bolove u trbuhu, patite od nadutosti, trčite svaki čas u toalet ili se napinjete bez uspeha - ne smete da čekate.

Ovi simptomi mogu da ukažu da postoji neko organsko oboljenje pa je neophodno da odmah odete kod doktora da izvrši dopunska istraživanja, upozorava čitaoce Lene dr sci. med. Dušan Popović, internista gastroenterohepatolog iz Kliničkog centra Srbije.

Zašto je to važno? - Probava je indikator zdravlja organizma - uredno izbacivanje viška štetnih materija, bez dodatnih problema, funkcija je bez koje je nemoguć kvalitetan život. U suprotnom, može da dovede i do teških patoloških oboljenja, razvoja kancera.

Koliko su česti poremećaji? - Sve više je pacijenata koji se žale na probleme s probavom, spektar poremećaja je zaista širok. To su, uz često ili neredovno pražnjenje creva, podrigivanje, nadutost i oticanje trbuha, puštanje vetrova, izraženo neprijatan miris flatusa (gas eliminisan analno), neprijatan zadah iz usta.

UZROCI SU MNOGOBROJNI Kako se definišu problemi? - Neophodni su detaljna anamneza i klinički pregled, ali i primena dopunskih dijagnostičkih procedura. To su laboratorijske analize (analiza krvi, stolice, test na celijakiju...), funkcionalna ispitivanja, endoskopske metode (gastroskopija i kolonoskopija), kao i endoskopske ili radiološke metode za pregled tankog creva.

Šta uzrokuje ubrzani metabolizam? - To su uglavnom akutne bolesti, poput virusne infekcije, neadekvatna ishrana. Probavni trakt može da zahvati i ulcerozni kolitis, ubrzani metabolizam izazivaju i celijakija i Kronova bolest. Mogući uzroci su i hormonalni poremećaji, u koje spada i preteran rad štitne žlezde.

Zašto je kod nekoga probava usporena? - Mogući uzroci, takođe uz neadekvatnu ishranu, mogu da budu smanjen rad štitne žlezde, dijabetes, nedovoljno uzimanje tečnosti, fizička neaktivnost, velika vrućina ili hladnoća. To je i posledica uzimanja nekih lekova - za pritisak, protiv kiseline u želucu, antidepresiva...

Koliko je zatvor ozbiljan? - Neredovno pražnjenje debelog creva podrazumeva manje od tri stolice nedeljno. Tvrda je i njeno izbacivanje prate pojačano naprezanje i osećaj da su creva nedovoljno ispražnjena. Može da bude simptom ozbiljnih problema: zapaljenja creva, vezivanja creva ili karcinoma, posebno ako neko nema stolicu više od sedam dana.

POMAŽE DIJETA Kako se rešiti problema? - Dijeta koja obuhvata eliminaciju određene hrane početna je stavka u lečenju manjih problema. Koriste se i lekovi, probiotici, komercijalni preparati koji sadrže enzime i pomažu razgradnju složenih ugljenih hidrata. U teškim slučajevima opcija je hirurško lečenje.

Pomažu li antibiotici? - Kod pacijenata sa određenim organskim promenama u crevima (divertikuloza, skleroderma) ili sa dijabetesom, razlog za nadutost može da bude i prekomeran rast bakterija u crevima. Tad se koriste određeni antibiotici, isključivo uz preporuku lekara.

Šta još dolazi u obzir? - Razlog za izražen problem (često ili retko pražnjenje) može da bude i psihogene prirode, posebno se ističe stres. U tom slučaju opcija može da bude i psihoterapija.

Kako sami sebi da pomognemo? - Pravilna ishrana, fizička aktivnost, dva litra tečnosti dnevno - početan su korak. To podrazumeva izostavljanje brze hrane, gaziranih pića, velikih količina šećera, svega drugog što nam uzrokuje probleme u probavi ili iritira creva. Treba jesti manje mesa, uzeti tri-četiri porcije povrća, voća, konzumirati ribu, pileće ili ćureće meso - tri čorbasta jela nedeljno i te kako pomažu.

KAKVE JE BOJE VAŠA STOLICA? Smeđa - normalna Crna - može otkriti krvarenje u gornjem delu probavnog sistema (čir, rak želuca) Crvena - može otkriti krvarenje u donjem delu probavnog sistema (hemoroidi, rak creva) Žuta - posledica poremećaja žuči Zelena - kad žuč prebrzo prođe kroz probavni trakt Bela - posledica iritacije creva, sluzi u stolici, znak loše apsorpcije ugljenih hidrata, proteina i masti, pankreatitisa, raka pankreasa

OBRATITE PAŽNJU Test na skriveno krvarenje treba da bude redovan preventivni pregled kod osoba starijih od 50 godina. Kolonoskopija kod pacijenata koji nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu radi se na svakih pet godina.

SAVET PLUS Ako želite da ubrzate metabolizam, ne bi trebalo da pijete vodu 30 minuta pre jela i 60 min posle jela: voda razređuje sokove za varenje, probava će da bude sporija. S druge strane, topla voda ubrzava rad creva, ublažava zatvor.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track