Roditelji, pričajte o seksu s decom!

Obratite pažnju na razvoj seksualnosti kod svojih naslednika

Roditelji, pričajte o seksu s decom!

Život -
Seksualnost se razvija postepeno, a najviše zavisi od odnosa s roditeljima, ljubavi i pažnje koju dobijaju, kao i načina na koji se s njima o tome razgovara

Razvoj seksualnosti odvija se postepeno, a najviše zavisi od odnosa s roditeljima, ljubavi i pažnje koju dobijaju, kao i načina na koji se s njima o tome razgovara.Iako mnogi misle da se deca sa seksualnošću susreću tek u pubertetu, stručnjaci tvrde da razvoj seksualnosti i seksualno ponašanje počinju maltene od rođenja. Zato je veoma bitno da s decom od malih nogu pričate o tim stvarima: ne smete nikako ćutati ako vas dete pita nešto o seksualnim odnosima. S druge strane, morate biti veoma pažljivi, da u toj priči ne preterate. Granica mora postojati. Koliko god ostvarili dobar i otvoren odnos sa svojim detetom, nikada ne smete dozvoliti da vam priča sve detalje iz svog seksualnog života.Psiholog Aleksandra Janković kaže za Dr Kurir da roditelji i deca nikada ne mogu i ne bi trebalo u potpunosti da budu otvoreni kada pričaju o seksu.- Roditelji pre svega treba sa svojom decom od malih nogu da razgovaraju o seksu, ali granica mora postojati. Ne mogu se u potpunosti otkrivati neke stvari, to bi pre svega bilo bolesno i bizarno. Seks se kao tema teško verbalizuje, nekada je neke stvari teško da ispričate i prijateljicama, a kamoli roditeljima - kaže Aleksandra.Najvažnije je da znate kako da se postavite čim dobijete dete, jer bebe ne znaju kog su pola. One to tek s vremenom spoznaju, a baš u tom periodu spoznavanja veoma je bitno kako se prema njima ophodite. Takođe, mnogi psiholozi savetuju da nikada ne sputavate decu u bilo kojoj vrsti seksualnog izražavanja. Ne kritikujte, odgovarajte na pitanja i intimne odnose predstavite kao najnormalniju ljudsku potrebu.Pričajte s njima u razumljivim terminima i pokušajte da seks objasnite kao rezultat ljubavi i poverenja između muškarca i žene. Naglasite važnost intimnosti, kao i potrebe da se tuđa intima poštuje. Dete će na taj način razviti zdrav odnos prema svom telu i seksualnosti i postepeno će se razvijati u seksualno inteligentnu osobu. Budite, međutim, pažljivi i ne zahtevajte da čujete sve do detalja, jer seksualnost je tajna i to tako treba da ostane.

Razvoj seksualnosti od druge godine do polaska u školuDo druge godine većina dece shvata kog je pola i zna razliku između dečaka i devojčice. Oko treće godine pojačava se interesovanje za međupolne razlike i počinju pitanja o tome kako se rađaju bebe, kako one ulaze i izlaze iz stomaka, raspituje se o majčinim grudima.Četvorogodišnjaci često pokazuju svoje genitalije braći i sestrama, naročito suprotnom polu, i ne stide se da budu goli.Oko pete godine deca svoju seksualnost izražavaju kroz igru, imitirajući modele ponašanja odraslih: zaljube se u vrtiću, s drugaricama se igraju mame i tate.Pred školu deca počinju da komentarišu, na primer, ljubavne scene na televiziji, čuju za pojam seks i interesuju se šta je to.Kada pođu u školu, deca postaju stidljivija i kod mnogih opada interesovanje za seksualnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track