Pazuh i prepone najosetljiviji

Uklanjanje dlaka može imati posledice, iako je to najnormalnija toaleta žena

Pazuh i prepone najosetljiviji

Život -
Upala folikula dlake, znojnih žlezda i alergija česta su stanja posle depilacije

Skoro da ne postoji žena koja od puberteta ne bije bitku s neželjenim dlačicama. Sigurni smo da ste, osim brijanja, isprobale i bolnije metode njihovog eliminisanja - depilacije hladnim i toplim voskom, „čupanje“ epilatorima, uklanjanje depilacijskim kremama...

Trpimo sve da bismo izgledale onako kako mislimo da treba. S druge strane, niko ne razmišlja da su dlačice pokrivač kože, našeg najvećeg organa, i da njihovo nestručno uklanjanje može dovesti do raznih problema i upala. Posebno na preponama i ispod pazuha, mestima koja su osetljiva i gde ima mnogo žlezda.Dr Jegda Novković, dermatovenerolog, to potvrđuje za Dr Kurir i navodi da je potpuno jasno da uklanjanje malja nije više trend, već potreba svake žene.

- Zato dermatolozi savetuju da se one ne čupaju u regiji pazuha i prepona jer se mogu pojaviti neželjeni efekti. Uglavnom su to upale folikula dlake ili folikulitis, kad dolazi do stvaranja bubuljica i čireva po koži, i upale apokrilnih znojnih žlezda ili hidradenitis. To je malo ozbiljnije stanje koje se javlja kao posledica infekcije posle depilacije voskom na preponama i ispod pazuha. Nekad je hirurška intervencija jedina terapija. Kreme za depilaciju mogu izazvati alergije.

Pre njihove upotrebe neophodno je da se uradi proba da li je osoba alergična ili ne - upozorava dr Novković.Prema njenim rečima, postoji i laserska epilacija ili trajno uklanjanje malja.- Metod sam po sebi nije opasan. Preporučujemo ga osobama koje su imale posledice na sve druge vidove uklanjanja dlačica. Mada, savet ženama je da budu oprezne i razmisle kod koga će ići na taj tretman.

Tu vrstu depilacije mora da radi lekar - dermatolog sa stručnim znanjem i kliničkim iskustvom kako ne bi došlo do neželjenih efekata na koži pacijenta u vidu opekotina. Stručnost, iskustvo i preporuka jedini su siguran put za uspešnu i potpuno bezbednu lasersku epilaciju - objasnila je ona.

Posledice nestručnog uklanjanja dlaka• upale folikula dlake ili folikulitis• upala apokrilnih znojnih žlezda ili hidradenitis• alergija na depilacijsku kremuVreme rasta novih dlačica• posle brijanja - 2 dana• posle depilacije voskom - 10 do 14 dana• posle depilacijske kreme - 5 do 7 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track