Uskoro na tržištu cucla za odrasle

Inventivno

Uskoro na tržištu cucla za odrasle

Život -
U brobi protiv visokog krvnog pritiska, naučnici predlažu cuclu za odrasle koja pojačava protok krvi ka srcu i mozgu

BRISEL - U brobi protiv visokog krvnog pritiska, naučnici predlažu cuclu za odrasle koja pojačava protok krvi ka srcu i mozgu.

Prema pisanju belgijskog sajta 7sur7, naučnici su razvili uređaj sličan dečjoj cucli koji odraslima, posebno starijim osobama, omogućava da izbegnu osećaj vrtoglavice i nesvestice.

Jednom u ustima, cucla pojačava za 50 odsto protok krvi prema mozgu, što sprečava da se noge tresu prilikom naglog ustajanja.Ortostatska ili posturalna hipotenzija je veoma česta kod osoba starijih od 60 godina i uzrok je 10 odsto slučajeva gubitka svesti koji se ne retko završavaju padom.

Sa starenjem, krvni pritisak se smanjuje, posebno u nivou vrata, pa nije retko da pri naglom dizanju, osoba oseti vrtoglavicu ili malaksalost u nogama. Za ove osobe i najmanji napor predstavlja podvig.

Razmišljajući o ovom problemu, lekari su smislili efikasno i pratktično rešenje - cuclu.

Sisanjem, cucla povećava krvni pritisak prema srcu i mozgu. Time dolazi do punjenja pluća vazduhom, što olakšava protok krvi u pravcu mozga.

Lekari navode da cucla spaja korisno sa prijatnim i da bi ova spravica, nalik dečjoj varalici, mogla da znatno poboljša život starijim osobama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track