(VIDEO) NEVEROVATNO BOLAN I OPASAN PROCES: Ne uklanjajte dlake iz nosa!
Foto: Instagram Printscreen

NOVI TREND

(VIDEO) NEVEROVATNO BOLAN I OPASAN PROCES: Ne uklanjajte dlake iz nosa!

Žena -

Počasni konsultant rinologije pri bolnici Univerziteta "Džejms Padžet" Karl Filpot objasnio je za britanski "Metro" da dlačice u nosu vrše važnu funkciju i da ih ne bi trebalo uklanjati.

"Dlake u nosu služe tome da nas održe zdravim. Blokiraju čestice nečistoće koje bi inače završile u disajnom sistemu, zadržavaju ih i sprečavaju im dalji prolaz u naš sistem. Ukoliko biste ih izdepilirali, bukvalno biste otvorili put infekcijama, mikroorganizmima i drugim stvarima koje ne želite u svom disajnom putu," upozorio je on.

Depilacija, kao invazivna metoda uklanjanja dlačica, takođe može da ošteti osetljivu sluzokožu i dovede do daljih problema.

"Uklanjanje ovom metodom može da dovede do stvaranja malih razderotina u sluzokoži. Osim što je to bolno, takođe je opasno jer je nos pogodna teritorija za razvijanje mikroorganizama, koji na taj način mogu da inficiraju sistem kroz ranicu," rekao je on.

Filpot je objasnio da mnogi pripadnici oba pola povremeno žele da se otarase dlaka u nosu, ali da ih je onda najbolje skratiti, ne "čupati" iz korena.

"Postoji mit da se na taj način čak može izazvati krvarenje u većim krvnim sudovima glave. To nije istina, ali svakako ne bih preporučio nebezbedne metode uklanjanja. Ukoliko baš morate da ih izdepilirate, vodite računa da vam je unutrašnjost nozdrva potpuno čista, i da vosak ne bude vruć kako ne bi opekao sluzokožu," rekao je on.

on Apr 1, 2017 at 7:47pm PDT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track