Kad zabole kosti: Melem, tinktura i čaj

Zelena apoteka

Kad zabole kosti: Melem, tinktura i čaj

Život -
Od ovog broja u rubrici „Zelena apoteka” gostovaće travari koji će predstaviti svoje recepte za lečenje određenih bolesti. Naš gost u sledećih nekoliko brojeva biće travar Momčilo Antonijević

Iako mlad, Momčilo Antonijević (www.snagabilja.rs) već dve decenije veliki deo vremena provodi proučavajući i sakupljajući lekovito bilje, čitajući knjige o naoko običnim a ipak čudesnim biljkama, beležeći sopstvena iskustava i, na kraju, po cenu da zvuči ekscentrično, osluškuje šta biljke imaju da mu kažu. A imaju mnogo toga! – Često u novinama čitamo ispovesti prevarenih ljudi koji su mnogo para ostavili nadrilekarima. Kako znati da je neko prevarant? Evo nekoliko saveta: dugo i podrobno razgovarajte sa osobom od koje kupujete čajeve i druge biljne lekove, slušajte intuiciju; ako vam se učini da je pravi znalac, pitajte za cenu; a ako je suma velika, budite sigurni da je u pitanju šarlatan i lovac na zaradu. Budite obazrivi i prema onima koji obećavaju mnogo. Naravno, kada će se pojaviti prvi rezultati, zavisi od čoveka do čoveka, ali uvek je potrebno vreme, dakle, munjeviti rezultati ne postoje (bilje koje deluje gotovo trenutno uglavnom ima jako fiziološko dejstvo, dakle, otrovno je i ja ga ne preporučujem). Takođe, pravi travari prave čajeve namenjine baš vama, tako da obično nemaju već spremne mešavine koje daju svima. Ima i onih koji svoje biljne preparate reklamiraju otprilike ovako: „Čudesna mešavina od čak dvadeset biljka iz dubine amazonskih prašuma”. U biljnim mešavinama koristi se najviše pet-šest biljaka, a veći broj obično se ne preporučuje. Uveren sam da je uvek bolje upotrebljavati biljke koje rastu u vašem klimatskom području. Nema potrebe ići hiljadama kilometara u potragu za čudotvornim lekom, on verovatno raste u vašem dvorištu – ističe naš sagovornik.Čajna mešavina protiv reumatizma50 g suručice (Filipendula ulmaria) 50 g divljeg dana i noći (Viola tricolor) 50 g rastavića (Equisetum arvense) 50 g lista masline (Olea europea) Sve biljke pomešajte, pa 3 kašike prelijte sa 7,5 dl hladne vode, stavite da provri i kuvajte pet minuta. Promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte u toku dana u manjim gutljajima. Čaj se ne preporučuje osobama koje su alergične na aspirin.Oblozi od slačice protiv bolova u leđima i vratuPomešajte kašičicu samlevenog semena crne slačice (Brassica nigra) sa 2 kašike običnog brašna. Polako dolivajte vodu (mlaku, do 30 stepeni) da dobijete ređu kašu. Tu masu nanesite na polovinu raširene gaze, pa je prekrijte drugom polovinom i privijte na bolno mesto. Pasta će se cediti kroz gazu. Slačica zagreva, poboljšava prokrvljenost i blago nadražuje nervne završetke „varajući” mozak i odvlačeći mu pažnju od bola. Oblog se drži 5-10 minuta, ali ako osetite neprijatnost i jako peckanje, skinite oblog, operite kožu i namažite je svinjskom mašću. Ne koristite oblog od slačice više od tri puta na dan!

Melem od gaveza i ruzmarina

Jedan kilogram svinjske masti isperite hladnom vodom da odstranite so. Mast zagrejte i kada bude vrela, dodajte 100 g suvog korena gaveza (ili 150 g svežeg) i 50 g suvih listova gaveza (ili 100 g svežih). Promešajte i kada zapeni, skinite s vatre i mešajte pet minuta. Poklopite i ostavite 24 sata. Nakon toga smesu blago zagrejte uz stalno mešanje. Kada postane tečna, procedite je i sačekajte da se prohladi, pa dodajte 40 kapi etarskog ulja ruzmarina i ponovo promešajte. Sipajte u čiste i suve staklene tegle. Ostavite da se potpuno ohladi i čuvajte u frižideru. Melem se nanosi na bolno mesto više puta u toku dana i odličan je protiv bolova u leđima, vratu i zglobovima.

Tinktura od ljute paprike

Da biste napravili lekovitu tinkturu s ljutom papričicom, uzmite 10 manjih crvenih feferona, sitno ih iseckajte, sipajte u teglu i prelijte s pola litra apotekarskog alkohola (91%). Zatvorite i ostavite na tamnom mestu 12 dana uz češće mućkanje. Potom procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj flaši. Tinkturu pre upotrebe razblažite na sledeći način: kašiku tinkture pomešajte s kašikom vode i zatim utrljajte na bolno mesto. Nakon toga dobro i pažljivo operite ruke vodom i sapunom, namažite ih običnim jestivim uljem, istrljajte, pa ponovo operite vodom i sapunom. Tako ćete se zaštititi da vam esencija papričice ne dođe u kontakt sa očima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track