Prvi put na moru

Mnogi roditelji beba u dilemi su da li da idu na letovanje ili ne

Prvi put na moru

Život -
Ukoliko odaberete odredište koje će vam pružiti uslove za boravak sa mališanom, slobodno putujte

Leto je na pragu! Uveliko planirate odmor, ali ovoga puta niste sami... Tu je i vaša beba. Čini vam se kao ludost i sama pomisao da s malim detetom krenete na more. Plašite se, kao i svaki roditelj, kako će ona da podnese put, da reaguje na promenu klime... Ili šta, ne daj bože, ako se razboli! Na granici ste da odustanete. Ali ne očajavajte! Slušajte savete pedijatra, pakujte kofere i pravac na more!Jer, kako za Dr Kurir objašnjava dr Tatjana Todorović iz mirijevskog doma zdravlja, beba sa navršena dva meseca može da bude sjajan saputnik.- Kad beba počne lepo da napreduje, nema zdravstvenih tegoba, a primila je prve vakcine, već može na put. Ali vodite računa da prevozno sredstvo bude adekvatno. Najbolje je da se putuje avionom. Ako ne, onda autom koji ima klimu, a ako idete vozom, uzmite kola za spavanje. Odabrana destinacija trebalo bi da ima sve higijenske uslove, pedijatra, dobro opremljenu apoteku. Najbolje je na put krenuti uveče ili u ranim jutarnjim satima, da bi se izbegle najveće vrućine - savetuje dr Todorović.Kako dodaje, roditelji treba da ponesu dovoljno tečnosti, lako svarljivu hranu i voće.- Kada porodica stigne na odredište, na plažu bi trebalo da ide ujutru do 11 sati, kao i po podne posle 17 časova. Roditelji ne treba da iznose bebu direktno na sunce. More je najčistije ujutru, pa je najbolje da se tada kupaju s bebom. Svetla pamučna garderoba i šeširić se podrazumevaju - kaže dr Todorović.Što se tiče korišćenja zaštitnih krema, dr Todorović savetuje da se pre korišćenja bebi nanese mala količina na podlakticu i 24 sata prati da li će da se pojavi osip, crvenilo ili svrab.- Odojčad stariju od šest meseci trebalo bi mazati zaštitnim faktorom većim od 15. Kremu nanesite 20 minuta pre izlaska na sunce. To ponavljati svaka dva sata i obavezno posle kupanja. Suncobran je na plaži obavezan. Dete bi trebalo da pije prokuvanu ili flaširanu vodu. Pažljivo birajte hranu, a gotove kašice možete poneti i od kuće. Ako dođe do crevne infekcije, koja se manifestuje povraćanjem ili prolivom, dobro je da kod sebe imate probiotik. Obavezno ponesete sirup za obaranje temperature i dajte ga detetu samo u slučaju da dobije temperaturu 38,5 stepeni. Ako to potraje, bilo bi dobro da potražite savet lekara - kaže dr Todorović.

Prvi ulazak u voduDete će se sigurno uplašiti buke i talasa i plašiće se da uđe u vodu. Nemojte ništa da radite na silu. Počnite sa postepenim kvašenjem i prilagođavanjem na vodu, najbolje u bazenčiću pokraj mora ili u toplom plićaku. Držite bebu u naručju, jer će se tako najlakše opustiti.

Jun i septembarNajbolje je da letovanje planirate tokom juna ili septembra. Jul i avgust su previše topli, sunce je prejako, a to neće prijati ni vama ni bebi. Apartman je dobar vid smeštaja, jer iako ste na odmoru, flašice moraju da se sterilišu, voda da se prokuvava, a ni potrebu za frižiderom ne treba zanemarivati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track