Bez panike! Nije opasno!

Rubeola spada u virusne dečje bolesti

Bez panike! Nije opasno!

Život -
Crveni osip po koži, povišena temperatura i upaljeno grlo neki su od simptoma infekcije

Primetili ste da su se na potiljku vašeg mališana pojavile neobične izrasline veličine zrna graška, a u jednom trenutku osetili ste da ima i povišenu temperaturu. Odjednom, po čitavom telu javio se crveni osip, a grlo mu je upaljeno. Hvata vas panika jer ne znate šta bi to moglo da bude. Vaše detence neprestano plače, a vama su ruke vezane. Ipak, ne bi trebalo da brinete jer su to osnovni simptomi rubeole, karakteristične dečje virusne bolesti koja se javlja u ranom periodu razvoja i prolazi za svega nekoliko dana.

Dr Nada Todorović, pedijatar, kaže za Dr Kurir da rubeola predstavlja uobičajenu virusnu infekciju koja može da se javi kod dece u periodu nakon prestanka dojenja, do njegove druge godine života.

- Dok beba ne prestane da sisa, može da bude na udaru infekcije, pošto je prestala da dobija antitela, tj. zaštitu iz majčinog mleka. A tek posle druge godine dobija se vakcina protiv rubeole - objašnjava ona.

Prema njenim rečima, u narodu je rubeola poznata kao crvenka zbog osipa po koži, a prenosi se s obolele na zdravu osobu.

- Inkubacija ili vreme do pojave prvih simptoma bolesti traje do 14 dana. Tada se najčešće javlja prvi znak rubeole u vidu izraslina na potiljku deteta, koje su u stvari otečene limfne žlezde. Temperatura može, ali i ne mora da se javi, a crveni osip gotovo uvek na pojedinim delovima tela. Inače, rubeola je kapljična infekcija, što znači da virusa ima u pljuvački, preko koje se i prenosi, ali deca retko kašlju - navodi dr Petrović.

Ona je posebno istakla da ne postoji određena terapija za rubeolu i da jednostavno mora da se sačeka nekoliko dana da oboljenje prođe samo od sebe.

- Infekcija ne ostavlja nikakve posledice, a oni koji je preleže u ranom detinjstvu ili prime vakcinu zaštićeni su do kraja života - rekla je doktorka.

Opasna tokom trudnoće

Dr Nada Todorović kaže da rubeola može da izazove probleme kod trudnice.

- Virus rubeole neće biti opasan za ženu koja je u drugom stanju, ali biće za plod. U zavisnosti od perioda trudnoće, na plodu mogu da se jave različiti deformiteti. Naročito u početku trudnoće, tokom formiranja organa. Opasno je i u osmom mesecu, kada se bebi formira čulo vida, pa dete može da se rodi slepo - objasnila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track