(VIDEO) UŽASI HITLEROVOG LOGORA ZA LEZBEJKE I PROSTITUTKE: O stradanjima se ćutalo decenijama, a onda je otkrivena mračna istina!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

KONCENTRACIONI KAMP ZA ŽENE

(VIDEO) UŽASI HITLEROVOG LOGORA ZA LEZBEJKE I PROSTITUTKE: O stradanjima se ćutalo decenijama, a onda je otkrivena mračna istina!

Planeta -

Koncentracioni logor Ravenzbrik bio je smešten pored idiličnog jezera nedaleko od Berlina. Sagrađen je 1939, a bio je namenjen isključivo ženama.

Do kraja rata kroz njegova vrata prošlo je 130.000 žena iz 20 zemalja.

Većina "stanovnica" logora nisu bile samo Jevrejke, ali su poput njih takođe smatrane nižom vrstom. Bile su to prostitutke, lezbejke, članice političke opozicije, Romkinje i pripadnice Jehovinih svedoka.

Izložene brutalnim mučenjima

Sve njih nacisti su zvali bezvrednim stvorenjima i izložili su ih brutalnim mučenjima. Oko 30.000 njih, iako neki tvrde da ih je bilo čak 90.000 umrle su od gladi, bolesti, po gasnim komorama, vešanjem, mučenjem ili egzekucijama.

"Sve su imale, kako sam ja to zvala, mrtve poglede", prisetila se jedna od preživelih Silvija Salvesen iz Norveške kada je prvi put, 1943. godine ušla u kamp i videla ćelave zatvorenice, koje su izgledale poput kostura.

Njena priča nalazi se u knjizi novinarke Sare Helm, "Ravensbrück: Život i smrt u Hitlerovo koncentracionom logoru za žene". Helmova je razgovarala s nekoliko preživelih, a najmlađa ima više od 80 godina. Sve ostale su preminule.

foto: Printscreen/ Youtube

Kad bi se zatvorenice oporavile od šoka koji bi doživele pošto bi ušle u kamp i videle gde su došle, počela bi borba da osiguraju barem minimum nekog dostojanstva i ljudskosti.

"Imati nekoga s kim ste mogli da podelite krevet ili činiju supe značilo je puno", navodi Helmova u knjizi.

Satima u tankim haljinama stajale u snegu

Dan je u logoru počinjao pre zore i to tako što su zatvorenice stajale u tankim haljinicima nekoliko sati, čak i po snegu. Čuvarice logora, obučene u crne ogrtače udarale bi ih bičevima. Mnoge od njih umrle su od smrzavanja i to na mestu na kom su stajale.

Zatvorenice koje su bile sposobne za rad zatim bi se uputile u grupama na posao, a radile su najteže poslove koje su nacisti mogli da izmisle. One koje nisu umrle od hladnoće, često su umirale od posla.

Helm je otkrila kako je među čuvaricama takođe bilo lezbejki, koje su prihvatale dolazak u kamp kako bi našle ljubavnice. Naime, istostpolna ljubav pod nacistima nije bila prihvatljiva, pa je i njima, iako su bile pripadnice Hitlerove vojske, ovo bila prilika kako bi se upoznale s drugim ženama.

U logoru se formirale bande

U logoru su se, kao i u današnjim zatvorima, formirale "bande", odnosno struje. Jednu je vodila ruska ratna zatvorenica Jevgenija Lazarevna Klem, koja sa svojom grupom često uništavala oružje koje su nacisti čuvali u kampu.

Elsa Krug bila je prostitutka iz Diseldorfa i bila je "šefica" kuhinje. Na kraju su je nacisti ubili u gasnoj komori jer je odbila da tuče ostale zatvorenice.

Prostitutke niko nije spominjao

Priče o prostitutkama u kampu otkrivene su tek sredinom devedesetih, decenijama posle rata i suđenjima odgovornima za zločine u Ravenzbriku.

Niko nije spominjao niti pisao o tragičnim sudbinama prostitutki koje su bile odvedene s nemačih ulica. Nikada nijedna od njih nije pozvana ni kao svedok na suđenjima za ratne zločine u Hamburgu, iako je bilo onih koje su preživele.

U knjizi se spominje i grupa žena iz Poljske, koje su služile za razne medicinske eksperimente. Namerno su im ostavljali duboke otvorene rane po nogama, a potom namerno inficirali raznim bakterijama kako bi testirali lekove.

Jedna od njih uspela je da prokrijumčari pismo koje je napisala koristeći urin kao nevidljivo mastilo i u njemu opisala šta se u logoru događa. Pismo je došlo do jedne britanske radio stanice, ali i Crvenog krsta u Ženevi.

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track