17 sati zavejani u koloni: Može li neko da nam pomogne
Foto: Pr

Drama kod Bačke Topole

17 sati zavejani u koloni: Može li neko da nam pomogne

Srbija -
Bugarski kamion se preprečio kada je pokušao da pretekne vozilo za čišćenje snega i zaustavio celu kolonu

NOVI SAD – Više od 17 sati zameteni na auto-putu Subotica-Beograd kod Bačke Topole čekaju da se pokrene saobraćaj koji je blokirao bugarski kamion koji se preprečio kada je pokušao da pretekne vozilo za čišćenje snega.

- Za sve vreme pomerio sam se svega nekoliko metara. Ovi iz sektora za vanredne situacij i mediji masno lažu. Na radiju su javili još sinoć da će nas brzo pokrenuti – kaže za Kurir Igor Luković koji je iz Subotice za Novi Sad krenuo juče u 15 časova ali dalje od Bačke Topole nije stigao.

- Evo i baterija na mobilnom mi crkava tako da uskoro neću moći više ni ženi da se javim. Ovo je strašno, zar je moguće da niko ne može da nam pomogne – besan je Luković.

Objašnjava da je situacija teška i da su svi u koloni izgubili strpljenje.

Naime, veliki broj vozila zaglavljen je zbog snega na dve deonice autoputa između Subotice i Novog Sada, a subotička kompanija “Vojput”, kako navode, poslala je dva buldožera u pravcu autoputa Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, ne bi li ova deonica konačno bila odblokirana.

Prema rečima rukovodioca zimske službe ove kompanije Ivana Sudarevića, uzrok blokade i zaglavljivanja velikog broja vozila na dve deonice auto-puta između Subotice i Novog Sada jesu saobraćajne nezgode u kombinaciji sa jakim vetrom koji na pojedinim deonicama državnih puteva u Bačkoj stvara nanose i do tri metra.

“U jednom slučaju su se vozila zaustavljala zbog saobraćajne nezgode, a u drugom slučaju je to bio kontakt između dva kamiona, nakon čega se jedan od njih preprečio i blokirao ostale učesnike u saobraćaju”, rekao je Sudarević.

On je precizirao da nakon toga ni mehanizacija zimske službe ove kompanije nije mogla da se “provuče” i dejstvuje, pa su na saobraćajnice bili poslati grejderi i utovarivači, a na putu su i buldožeri, koji su poslednji “zimski nastup” imali 2003. godine kada su probijali put do Sombora.Vatrogasci – spasioci na četiri mesta probili su ogradu auto-puta i omogućili zaglavljenim vozilima da pređu na suprotnu stranu i vrate se nazad u pravcu Subotice.“Problema ima i na ostalim deonicama državnih puteva, pogotovo na starom Beogradskom putu, dok je putni pravac od Subotice ka Somboru i dalje prohodan, iako ima dosta navejavanja sa nanosima od 1,5 do tri metra”, rekao je Sudarević.

Pomoć krenula

Grad Novi Sad i Policijska uprava u tom gradu uputili su autobuse i kombije da pomognu evakuaciju putnika koji su "zaglavljeni" na autoputu kod Bačke Topole usled velikih padavina koje su blokirale saobraćaj na toj deonici puta. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je sve privatnike koji posluju na teritoriji grada i poseduju adekvatnu mehanizaciju i ljudstvo za uklanjanje snega da se pridruže gradskim službama, odnosno javno-komunalnim preduzećima u raščišćavaju snežnih nanosa sa puteva i olakšaju sugrađanima normalan saobraćaj kroz grad."Pridruživanjem mehanizacije privatnih subjekata službama Grada koje već rade maksimalnim kapacitetom, bilo bi omogućeno da se lakše sprovode propisane ativnosti, jer sneg neprestano pada od juče ujutru", navedeno je u saopštenju kabineta gradonačelnika Novog Sada.Iz gradske uprave još jednom su apelovali na građane da ne koriste motorna vozila bez adekvatne opreme i da ne kreću na put bez preke potrebe.

S. P./Aagencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track