PANIKA U UŽICU: Redovi za vodu širom grada, građani se tuku za flaše
Foto: Zoran Šaponjić

Alge u vodi - nije ni za piće, ni za kuvanje

PANIKA U UŽICU: Redovi za vodu širom grada, građani se tuku za flaše

Srbija -
Zavod za javno zdravlje u Užicu saopštio je danas da su u vodi za piće sa vodozahvata Vrutci, koja se distribuira nakon prečišćenja i dezinfekcije, i kojom se snabdeva čitav grad – izlovane alge

UŽICE - Bukvalno u vreme kada je Gradski zavod za javno zdravlje saopštio da su u pijaćoj vodi u Užicu pronađene alge, gradom su krenule glasine da voda u gradu nije za piće. Istog trenutka, u većini radnji stvoreni su redovi, krenule su gužve, pa je za vrlo kratko vreme većina i najvećih trgovinskih lanaca ostala bez kapi vode u flašama.

U toku je sednica Štaba za vanredne situacije u Užicu!

Voda nije ni za piće, ni za kuvanje! Voda iz Vrutaka kojom se snabdeva najveći deo grada od oko 80.000 stanovnika u ovom trenutku je samo za tehničku upotrebu! Ovo je ’Kuriru’ oko 21 sat izjavio Vidoje Drndarević, zamenik gradonačelnika Užica, koji je u odsustvu gradonačelnika šef Opštinskog štaba za vanredne situacije. Drndarević kaže da je odluka o tome da voda nije za upotrebu doneta na osnovu zapisnika Republičke sanitarne inspekcije koji je u štab stigao oko 20 sati i 30 minuta.­

Napravljeni su operativni štabovi čiji je zadatak da u što hitnijem roku obezbede snabdevanje vodom škola, vrtića, bolnice... Tokom noći u grad stižu cisterne sa vodom iz Požege, Bajine Bašte, Čačka, Čajetine, Milanovca, Višegrada... Obezbedjene su i cisterne koje će vodom snabdedi pekaru ’’Sreten Gudurić’’ pa će biti obezbedjena proizvodnja hleba – kaže Drndarević. Štab će tokom noći pokušati da reši i pitanje snabdevanja grada flaširanom vodom, pošto su sve prodavnice od ranih večernjih sati ispražnjene i u njima nema više ni flaše vode. Od okolnih opština tražiće se i humantirana pomoć kako bi se škole i bolnice što pre snabdele flaširanom vodom za piće.

Posledica intenzivnog razmnožavanja algi

Zavod za javno zdravlje u Užicu saopštio je danas da su u vodi za piće sa vodozahvata Vrutci, koja se distribuira nakon prečišćenja i dezinfekcije, i kojom se snabdeva čitav grad – izolovane alge.

"Prisustvo algi u vodi za piće je posledica intenzivnog razmnožavanja, tzv. ’’cvetanja algi’’ u jezeru Vrutci. U toku sutrašnjeg dana biće završena biloška ispitivanja u kojima će biti informacije o vrsti algi i eventualnom prisustvu produkata njihovog razlaganja", stoji u saopštenju Zavoda.

U Zavodu kaću da građani ’’preporuke o korišćenju vode za piće iz gradskog vodovoda dobiti nakon završetka analiza i to u toku sutrašnjeg dana’’.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track