AUSTRIJI PRETE USAMLJENI VUKOVI: Češljaju fejsbuk profile Sirijaca, Iračana i Čečena!
Foto: Printscreen Youtube

teroristi stigli sa talasom migranata

AUSTRIJI PRETE USAMLJENI VUKOVI: Češljaju fejsbuk profile Sirijaca, Iračana i Čečena!

Austrija -

BEČ - Eksperti za terorizam u Austriji upozorili su danas da i u toj zemlji postoji ozbiljan potencijal za terorističke napade, jer je tokom otvorenih granica ušao veliki broj radikalizovanih osoba

Eksperti za terorizam u Austriji upozorili su da i u toj zemlji postoji ozbiljan potencijal za terorističke napade, jer je tokom otvorenih granica ušao veliki broj radikalizovanih osoba

U Austriji se trenutno, prema procenama eksperata, nalazi oko 300 osoba koje su se borile u Siriji i Iraku, ili koji su bar imali nameru da otputuju na ratište.

Ekspert za terorizam Nikolas Štokhamer upozorio je u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung" na "usamljene vukove" i zatražio da se, posle talasa imigracije od jeseni prošle godine, zemlja vrati vladavini prava. Takođe i Amer Albajati iz Inicijative liberalnih muslimana u Austriji tvrdi da je tokom otvorenih granica u zemlju ušlo mnogo radikalizovanih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova svesno je potencijala opasnosti i pojačalo je mere bezbednosti, a svi su složni da ta pretnja ne treba da izazove paniku. Posle terorističkih napada u Nemačkoj i Francuskoj, austrijska policija treba da poveća pripravnost na najviši nivo, zahteva Albajati.

Prema njegovim rečima, sada bi bilo važno da se islamistički ratni zločinci, koji su se skrivali kao izbeglice, nađu i uhapse, jer bi vojno obučene pristalice Islamske države ili članovi drugih radikalnih grupacija mogli u zemlji izvršiti terorističke napade.

Zajedno sa drugim ekspertima Albajati je "pročešljao" brojne fejsbuk profile Sirijaca, Iračana i Čečena, a prikupljene podatke prosledio je nadležnim vlastima Austrije. Među njima je, na primer, jedan mladi Iračanin, koji pozira na bečkoj železničkoj stanici, a prethodno se slikao na ratom zhavaćenom području sa odsečenom glavom u ruci.

"To je samo vrh ledenog brega", podvlači Albajati.

Štokhamer ukazuje da je veliki potencijal pretnji, ali daleko manji nego u Belgiji i Francuskoj. Prema njegovim rečima, policija nadzire oko 60 "opasnih" osoba, ali je potencijalne pretnje su daleko veće među 300 osoba.

Ističe da u taj broj nisu uračunati "usamljeni vukovi", od kojih preti veća opasnost. Sstokhamer smatra da treba računati sa dugom decenijom terorizma, dodajući da i pojam novog 30-ogodišnjeg rata protiv terorizma, odgovara nažalost istini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja