DEMONSTRACIJE: Islamisti marširaju u Beču
Foto: Wikiwand

OKUPLJAJU SE PRISTALICE IRANSKOG REŽIMA

DEMONSTRACIJE: Islamisti marširaju u Beču

Austrija -
"Al-Quds dan se razvio u jedan od najvećih islamističkih marševa u svetu, na kojem se svake godine izvikuju antisemitske parole i poziva na uništenje Izraela", upozorava Rihard Šmic, predsednik Austrijsko-izraelskog društva

BEČ - Austrijsko-izraelsko društvo pridružilo se zahtevu većeg broja udruženja koja traže da se spreče demonstracije "Al-Quds dana" najavljene za sutra u Beču.

U subotu u 16 časova se u centru grada, na Trgu Štok am ajzen (Stock-am-Eisen-Platz), planirano je okupljanje pristalica iranskog režima. Demonstracije na "Al-Quds dan" počele su 1979, kada je iranski ajatola Homeini proglasio kraj ramadana kao dan političke borbe za osvajanje Jerusalema i uništenje Izraela. U Austriji su protiv ovih demonstracija osim jevrejskih i mnoge hrišćanske, kurdske, antifašističke, radničko-sindikalne i homoseksualne organizacije, kao i neki političari iz Socijaldemokratske partije Austrije i Austrijskih Zelenih, kaže se u saopštenju Austrijsko-izraelskog društva.

"Al-Quds dan se razvio u jedan od najvećih redovnih islamističkih marševa u svetu, na kojem se svake godine izvikuju antisemitske parole i poziva na uništenje Izraela", upozorava Rihard Šmic (Richard Schmitz), predsednik Austrijsko-izraelskog društva.

Policija je lani u Beču na ovim demonstracijama, među učesnicima otkrila i zastave džihadista. Tu su bili i antisemitski transparenti, kao što je "Bojkotujte cioniste četvrtog Rajha = naciste", sa Davidovom zvezdom, deformisanom u kukasti krst.

Šmic dodaje da je nedopustivo da demonstranti upravo na šabat (subota, praznični dan Jevreja) u blizini centralne bečke sinagoge nose zastavu Hizbolaha, terorističke organizacije koju finansira Iran. Pritom podseća da je Gradska skupština Beča početkom ove godine donela "Rezoluciju o borbi protiv antisemitizma", te traži od policije da oštro reaguje na svaku parolu kojom se potpiruje nacionalna i verska mržnja, kao i da zabrani zastave terorističkih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track