(FOTO) KAO DA IH JE SUNCE OGREJALO: Prve izbeglice stigle u Beč, dočekane aplauzom!
Foto: Reuter

Vestbanhof krcat

(FOTO) KAO DA IH JE SUNCE OGREJALO: Prve izbeglice stigle u Beč, dočekane aplauzom!

Austrija -
Izmoreni, nisi krili osmehe na licima kada su jutros oko 9 stigli na Zapadnu železničku stanicu Beča
1 / 5 Foto: Reuter

BEČ - Oko 2.300 izbeglica stiglo je u Beč, pošto je njih više od 4. 500 tokom noći ušlo iz Mađarske u Austriju.

Izmorene izbeglice nisu krile osmehe na licima kada su jutros oko 9 stigli na Zapadnu železničku stanicu Beča. Brojni dobrovoljci dočekali su ih aplauzom i uručili im hranu, piće i ćebad.

Kolone autobusa ne prestaju da dolaze do mađarsko-granice kod austrijskog mesta Nikelsdorf, potvrdio je Helmut Marban, portparol policije austijske pokrajine Gradišće (Burgenland).

Hala Nova-Rock u Nikelsdorfu prepunjena pošto je u nju smešteno 500 izbeglica, dok će još 400-500 biti odvezeno u Parndorf, mesto nedaleko od granice sa Mađarskom.

"Još oko 1.000 ljudi ovde čeka na kamionskom parkiralištu", kazao je jutros Hans Peter Doskozil, direktor policije u Gradišću. Rano jutros, pre pet časova, prvih 400 imigranata je peške otišlo do železničke stanice u Nikelsdorfu i ušlo u voz prema Beču.

Ostale će specijalni vozovi danas i sutra voziti do Salcburga, to jest do austrijsko-nemačke granice. Oni su preko razglasa informisani (i na arapskom jeziku) o vezama za Nemačku.

Prvi voz u pravcu Salcburga iz Beča krenuo je u pola deset. Policija je prisutna na stanici u Beču, ali se drži veoma rezervisano. Izbeglice kontaktiraju gotovo isključivo dobrovoljci Karitasa i drugih humanitarnih organizacija. Austrijska policija kaže da su izbeglice prilično mirnog ponašanja, samo uz malo hektike kada ulaze u voz.

Jedan od njih, Sirijac Miser, izjavio je za austrijsku agenciju APA da je sa svojom porodicom pobegao iz domovine, te da je u Mađarskoj proveo pet dana. Peške i autobusom su uspeli da stignu do Austrije. "Ovde se napokono osećam bezbedno."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track