LOVE DROGIRANE VOZAČE: Ovi uređaji otkrivaju sve koji voze pod uticajem opijata!

Uskoro u Austriji

LOVE DROGIRANE VOZAČE: Ovi uređaji otkrivaju sve koji voze pod uticajem opijata!

Austrija -
Pupilograf su naočare futurističkog izgleda, koje, putem integrisanih kamera snimaju reakciju zenice, na svetlosne nadražaje i prepoznaju tipične reakcije osobe koja je konzumirala drogu

BEČ - Austrijski MUP najavio je da će uskoro početi da koristi tri nova uređaja za otkrivanje vozača koji upravljaju vozilima pod uticajem droge! Reč je o uređajima pupilograf, tragač i TruNark, koje trenutno testira hamburška policija i čije probno korišćenje pokazuje odlične rezultate. Fotografije ovih uređaja objavio je nemački Radio Hamburg na svojom sajtu.

Pupilograf su naočare futurističkog izgleda, koje, putem integrisanih kamera snimaju reakciju zenice, na svetlosne nadražaje i prepoznaju tipične reakcije osobe koja je konzumirala drogu.

Tragač (Seeker) je visokomoderni uređaj za uzimanje brisa. Službenik ovim uređajem sakuplja tragove znoja sa dlanova vozača. Uzorak se potom stavlja u uređaj koji je skenira i traži tragove droge.

TruNark koristi lasersku tehnologiju kako bi analizirao nepoznate supstance. Uređaj koji izgleda kao navigacioni sistem prepoznaje različite supstance, čak i prah u plastičnim kesicama ili tablete u pakovanju, a neophodno je samo uperiti ga u pravcu te materije.

Austrija će ove uređaje početi da koristi po završetku probne faze u Nemačkoj. Prvi testovi su pokazali odlične rezultate, a svaki uređaj trenutno košta 10.000 evra. Podsetimo, nedavna studija je pokazala da na austrijskim putevima vozi izuzetno veliki broj vozača pod uticajem droge.

Pupilograf, posebne naočare za skeniranje zenica (Foto: www.radiohamburg.de)
Pupilograf, posebne naočare za skeniranje zenica (Foto: www.radiohamburg.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track