NEMCI BESNI NA AUSTRIJU Herman: Dovezu izbeglice do granice i kažu im, pretrčite!
Foto: Reuter

OPTUŽUJUJU SUSEDE DA KRŠE ZAKON EU

NEMCI BESNI NA AUSTRIJU Herman: Dovezu izbeglice do granice i kažu im, pretrčite!

Austrija -
Austrija samo propušta izbeglice od slovenačke do nemačke granice, rekao je Joahim Herman ministar inostranih poslova Bavarske i dodao da treba vratiti izbeglice sa Balkana

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman optužio je Austriju da krši zakonodavstvo EU i da samo propušta veliki broj izbeglica od slovenačke do nemačke granice, ocenivši kao neophodno da se izbeglice sa Balkana, koje nemaju pravo na azil, vrate u svoje domovine.

"To je jasno kršenje zakona EU", istakao je on u intervjuu bečkim dnevnicima "Prese" i "Standard". Prema njegovim rečima, Austrija migrante prevozi autobusima do nemačke granice.

"To me stvarno nervira i trenutno su građani u i oko mesta Pasau posebno iznervirani kada vide da autobusi austrijske vojske do dva kilometara od bavarske granice prevoze izbeglice i tim ljudima onda kažu - sada samo pretrčite preko, tamo je Nemačka", istakao je Herman.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman
Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Bavarske Joahim Herman

Austrija, kako podvlači, ima dve mogućnosti - ili će utvrditi da neko od tih lica dolazi iz jedne zemlje u kojoj je već trebalo da bude primljen, a to znači da će Austrija morati da te osobe vrati u Sloveniju ili Mađarsku, ili će Austrija primiti sve te ljude. Herman ističe da Austrija samo prosleđuje migrante.

"To je neprihvatljivo i jasno kršenje Dablinskog principa i Šengenskog sporazuma. Uzrok, međutim, nije u Austriji već Italiji i Grčkoj i onda se samo nastavljaju nepravilnosti", objasnio je bavarski ministar. Nemačka vlada i kancelarka Angela Merkel, kaže Herman, uputila je "pogrešne signale i stvorila utisak da je to u redu ako ljudi krenu ka Nemačkoj".

Herman ističe da je nedopustivo da izbeglice nekontrolisano mogu da dođu u EU i Nemačku i da moraju da postoje gornje granice. "Želim da ograničnim broj. Želim pre svega da se talas ljudi, koji i dalje dolazi sa Balkana, bude okončan. Osobe iz Makedonije, Srbije i Albanije nemaju pravo na azil kako u Austriji, tako ni u Nemačkoj. One bi trebalo sve da budu proterane, a moja je želja da se ratne izbeglice dovode u kontingentima koje bi definisali zajedno u EU", ukazao je Herman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track