NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA PRAVILA: Obavezno školovanje do 18. godine ili udaraju po džepu!
Foto: Printscreen

PROMENE U OBRAZOVNOM SISTEMU AUSTRIJE

NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA PRAVILA: Obavezno školovanje do 18. godine ili udaraju po džepu!

Austrija -

BEČ - Nova školska godina 2016/17 u Austriji donosi mnoge promene kako za osnovce tako i za starije školarce.

U osnovnim školama više neće biti ponavljanje u prva tri razreda, a umesto toga se za đake, koji ne mogu da prate nastavu, uvodi mogućnost prelaska u niži razred tokom školske godine Do sada je prelazak u niži razred tokom godine bio moguć samo u prva dva razreda osnovne škole, a od sada ta mogućnost imaju i osnovci trećeg razreda.

Posebno dobri đaci će moći da pređu u viši razred za vreme školske godine. Ukidanje ponavljanja u prva tri razreda osnovne škole u praksi neće imati nekog uticaja zbog ionako malog broja ponavljača, koji je u prošloj školskoj godine iznosio svega 0,6 posto ukupnog broja osnovaca.Nova školska godina donosi promene i u sistem ocenjivanja. Uvodi se mogućnost da učitelji prva tri razreda osnovne škole umesto klasičnih cifrenih ocena daju “informaciju o uspehu”.

Odluku o tome će donositi škole, a ovakav sistem ocenjivanja će biti primenjiv samo u pojedinim razredima.Još jedna novina je i obaveza roditelja da pri upisu svojih mališana u školu prilože dokumentaciju iz dečijeg vrtića o razvoju i stanju jezičkog razvoja deteta. Promene se odnose i na školovanje budućih vaspitača u dečijim vrtićima. Novi nastavni planovi u obrazovnim ustanovama dečije pedagogije (BAKIP) propisuju obavezno težište na podsticanje dece ranog uzrasta. Promene u nastavnim planovima postoje i u obrazovnim ustanovama socijalne pedagogije (BASOP), tehničko-poslovnim stručnim školama, poljoprivrednim i šumarskim višim školama kao i u školovanju za 165 zanata.

Postoji i nova obaveza obrazovanja, koja za decu do navršenih 18 godina propisuje obavezu pohađanja škole, zanata ili neke druge obuke. Neispunjavanje ove obaveze će se kažnjavati novčano u iznosu od 100 do 500 evra.Od ove školske godine uvodi se obaveza političkog obrazovanja za školarce od šestog do osmog razreda, s´tim što neće postojati zaseban predmet, nego će ova tematika biti obuhvaćena predmetom istorije.

Promene se odnose i na poslovnu orijentaciju, koja je do sada obuhvatala 5 probnih dana u kojima su osmaci mogli da upoznaju razne pozive, a koja će od ove školske godine biti proširena i na deveti razred. Zanimljiv novina se odnosi na venredne učenike, koji zbog nevladanja nemačkim jezikom nisu bili u stanju da prate redovnu nastavu, predstavlja uvođenje jezičkih kurseva za početnike i one naprednije. Time se i mladim ljudim, koji više nemaju obavezu školovanja, pruža mogućnost da poboljšaju svoje znanje nemačkog jezika.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track