SPASAO GA RANAC: Jakob preživeo lavinu i u bolnici slavio 25. rođendan!
Foto: Printscreen Osterreich

Još jedna nesreća u tirolu

SPASAO GA RANAC: Jakob preživeo lavinu i u bolnici slavio 25. rođendan!

Austrija -
Iako sam više od 15 minuta bio "sahranjen" pod snegom, ni jednog momenta nisam posumnjao da me neće pronaći, priseća se Jakob

MECEN - Mladić iz Nemačke Jakob (25) preživeo je snežnu lavinu na tirolskom skijalištu Mecen (Metzen) samo zahvaljujući odličnoj skijaškoj opremi koju je imao na sebi. Sa lakšim povredama Jakob je zadržan u bolnici mestu Švac (Schwaz), u kojoj je juče proslavio svoj 25. rođendan.

Naime, Jakob je vozeći snoubord, u utorak, oko 12.20 časova, na 2.200 metara nadmorske visine, izazvao snežnu lavinu. Snežni nanos je bukvalno pokosio mladog Nemca i nosio ga niz padinu oko 150 metara. Srećom mladić je na leđima nosio ranac sa vazdušnim jastukom, koji mu je dok je bio zatrpan metar i po ispod snega, obezbedio dovoljnu količinu kiseonika.

„Moj prijatelj Florijan se već bio spustio niz skijašku stazu. Videvši šta se dogodilo, on je odmah došao na mesto nesreće i započeo golim rukama da kopa sneg“, kaže Jakob za austrijski dnevni list Esterajh, te dodaje da je uz sebe, osim ranca sa vazdušnim jastukom, imao i sondu i lopatu.

Prošao samo sa lakšim povredama
Prošao samo sa lakšim povredama

„Iako sam više od 15 minuta bio "sahranjen" pod snegom, ni jednog momenta nisam posumnjao da me neće pronaći“, dodaje Jakob. njega su spasioci koje je u pomoć pozvao njegov prijatelj ubrzo uspeli živog da izvuku na površinu.

Podsetimo, za nedelju dana u Austriji je zabeleženo šest žrtava od lavina. Najveći broj žrtava od lavina bilo je upravo u pokrajini Tirol - čak četiri u proteklih pet dana. Vlasti austrijske pokrajine Tirol podigle su upozorenje na opasnost od lavina na četvrti nivo, na skali od jedan do pet, a stručnjaci savetuju neiskusnim skijašima da ne napuštaju obezbeđene staze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track