UVALJUJU IM MIGRANTE: Nemačka vratila 12.670 izbeglica u Austriju!
Foto: AP

U PROBLEMU

UVALJUJU IM MIGRANTE: Nemačka vratila 12.670 izbeglica u Austriju!

Austrija -

BEČ - Austrija nije suočena samo sa dolaskom izbeglica preko svojih južnih granica, već i iz Nemačke, koja vraća autobusima sve migrante koji ne zatraže azil.

U proseku Nemačka Austriji vrati 34 lica dnevno, pa je tako u avgustu vraćeno 1.060 lica.

Od početka godine broj izbeglica koje su nemački policajci na granici vratili austrijskim kolegama dostigao je 12.760. To je, kako konstatuje austrijska štampa, visoka brojka imajući u vidu da je tokom prošle godine Nemačke u susedne države vratila oko 9.000 izbeglica.

Vraćanja nisu proterivanja i od te mere su pogođena ona lica koja u Nemačkoj ne mogu da dokažu identitet dokumentima, kao i da nemaju nameru da zatraže azil u toj zemlji, jer žele da putuju dalje. Od kada je Švedska, početkom ove godine, zaustavila prijem izbeglica, a i zatvorena je balkanska ruta, broj vraćanja sa nemačke granice opao, ali i dalje se nalazi na visokom nivou.

Tako je u avgustu više od 2.000 osoba pokušalo ilegalno da uđe iz Austrije u Nemačku. Nemačke vlasti, takva lica, vraćaju autobusima u Austriju, a više od polovine ostaje u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija. Ukoliko oni ne podnesu zahtev za azil u Austriji pokreće se postupak zbog kršenja zakona o strancima. Nakon izvesnog vremena biva im naloženo da napuste zemlju.

Međutim, problem austrijskih vlasti je šta učiniti ako se izbeglice ogluše o taj zahtev. Kada bivaju "uhvaćeni" protiv njih se samo podnosi prijava, i samo mali broj može biti pritvoren pred proterivanje. Od januara do avgusta je Austrija uspela da iz zemlje protera 6.943 osoba, od toga 2.811 primenom mere prisilnog proterivanja i 4.132 je dobrovoljno napustilo zemlju, što Ministarstvo unutrašnjih poslova "nagrađuje" premijom od 500 evra.

Pošto je Savezna služba za strance i azil u tekućoj godini stavila fokus na povratak migranata, i očekuje se povećan broj vraćanja Ministarstvo unutrašnjih poslova traži dodatno osoblje u policiji, koje bi pratilo proterana lica. Naime, po izbeglici policija, na primer za čarter let za proterivanje u Italiju, ako se tražilac azila najpre registrovao tamo, mora da stavi na raspolaganje dva službenika. Za proterivanje linijskim letom u Indiju ili Pakistan potrebno je čak tri policajca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track