Civili uskoro na lečenju u niškoj Vojnoj bolnici
Foto: KURIR

Civili uskoro na lečenju u niškoj Vojnoj bolnici

Srbija -
Procedura umrežavanja te ustanove u zdravstveni sistem Srbije je završena i očekuje se potpisivanje ugovora o lečenju civila, rekao upravnik niške Vojne bolnice pukovnik Radiša Vitas

NIŠ - Upravnik niške Vojne bolnice pukovnik Radiša Vitas rekao je danas da je procedura umrežavanja te ustanove u zdravstveni sistem Srbije završena i da se očekuje potpisivanje ugovora o lečenju civila.

Postupak umrežavanja Vojne bolnice podrazumevao je izradu kadrovskog plana ili koliko je potrebno angažovati ljudi u Vojnoj bolnici za 100 postelja koliko je planirano za lečenje civilnih bolesnika, kazao je Vitas.

Prema njegovim rečima, taj plan je usvojen na Komisiji za racionalizaciju kadrova Ministarstva zdravlja i dostavljen Republičkom fondu zdravstvene zaštite koji će ga proslediti svojoj filijali u Nišu, a zatim sledi i potpisivanje ugovora.

Vitas je podsetio da je Vlada Srbije odluku o uključivanju Vojne bolnice u zdravstveni sistem donela u februaru ove godine i da će lečenje civilnih pacijenata obuhvatiti hospitalno lečenje, dijagnostiku i korišćenje specijalističkih kabineta za preglede, a da će biti izuzeta ginekologija i ambulantna fizikalna terapija.

Vojna bolnica u Nišu usluge civilnom stanovništvu pruža od 2009. godine, a ugovori su od tada bili različitog obima. Sledeće 2010. godine bio je zaključen širok ugovor sa hospitalnim lečenjem i sa svim specijalističkim službama, da bi kasniji ugovor obuhvatio samo usluge operacije katarakte i ugradnje veštačkog kuka.

Prošle godine nije bilo ugovora do jula, a zatim je zaključen sporazum koji je bio ograničenog obima u pogledu pružanja usluga.

U Vojnoj bolnici i kada nije bilo ugovora mogli su da se leče civili koji su sami plaćali svoje usluge, zatim hitni slučajevi čije je lečenje finansirao Fond zdravstvene zaštite dok traje stanje hitnosti i pacijenti koje je upućivala prvostepena komisija fonda.

Prilikom jedne od poseta ranijeg ministra odbrane Dragana Šutanovca Vojnoj bolnici, iznet je podatak da bi ta zdrvastvena ustanova, na osnovu pružanja usluga civilnom stanovništvu, mogla da prihoduje godišnje oko dva miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja