OSLOBOĐEN: General nije kriv za pogibiju 7 vojnika kod bolnice Dragiša Mišović 1999.
Foto: Beta

Apelacioni sud

OSLOBOĐEN: General nije kriv za pogibiju 7 vojnika kod bolnice Dragiša Mišović 1999.

Crna Hronika -
Milivoje Bojović je oslobođen, jer je sud utvrdio da, kao komadant Gardijske brigade, nije izvršio krivično delo nepreduzimanje mera zaštite u noći između 19. i 20. maja 1999. godine u vreme NATO bombardovanja

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio penzionisanog general-potpukovnika Milivoja Bojovića optužbi za pogibiju sedmorice vojnika kod bolnice „Dragiša Mišović“ u noći između 19. i 20. maja 1999. godine u vreme NATO bombardovanja.

Tom odlukom objavljenom na sajtu, Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu Bojoviću koju mu je u decembru 2012. izrekao Viši sud u Beogradu. Bojović je oslobođen, jer je sud utvrdio da, kao komadant Gardijske brigade, nije izvršio krivično delo nepreduzimanje mera zaštite.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko – pravnih zahteva upućeni na parnicu.Urološko odeljenje te bolnice pogodio je jedan zalutali projektil NATO-ove avijacije.Sud je na osnovu nalaza i mišljenja veštaka zaključio da u Bojovićevim postupcima u relevantnom periodu „nije bilo propusta koji bi se mogli dovesti u uzročnu vezu s nastalom posledicom, za koju je utvrđeno da je tragičan – nesrećan slučaj, koji se ne može stavljati u odgovornost komandanta brigade“.Na osnovu izvedenih dokaza o naređenjima koja je u relevatnom periodu Bojović izdavao, kao i o svim njegovim potezima, sud je zaključio da je „u okviru svojih nadležnosti i obaveza apsolutno preduzeo sve što je bilo u njegovoj profesionalnoj i ljudskoj moći na zaštiti jedinice”.

Takođe, utvrđeno je da nije odgovoran za pogibiju vojnika kod bolnice ‘Dragiša Mišović’ i da ""bilo kojom svojom odlukom nikako nije mogao sprečiti dejstvo NATO-ove avijacije ili predvideti gde će Alijansa dejstvovati"". Po relevantnim činjenicama o tragičnom događaju, zasnovanim i na podacima iz saopštenja NATO-a, bolnica „Dragiša Mišović“ nije bila cilj NATO-ove avijacije, već je kobne noći kao „kolateralnu šetu“ pogodio zalutali projektil prilikom dejstvovanja na vojnu kasarnu na Dedinju, na koju je sasuto sedam od ukupno osam namenjenih bombi.Komanda NATO-ovih snaga je, prema pisanju medija, potvrdila da se kod pada osmog projektila na bolnicu desila tehnička greška, jer je NATO-ovoj avijaciji prilikom navođenja bombi osmi projektil odstupio – zalutao 450 metara.

Snažno toplotno dejstvo eksplozije proširilo se izvan bolničkog kruga na ulicu, gde je uz bolnicu na trotoaru bio razmeštaj Protivpožarnog odeljenja Gardijske brigade, kao i Vatrogasne jedinice MUP-a.Pre 15 godina u tragičnom događaju nastradali su vojnici Goran Varešan, Slaviša Miljković, Branimir Krnjajić i Predrag Ignjatović koji ostali na mestu mrtvi, kao i pacijenti bolnice Branko Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.Osam dana kasnije, od povreda zadobijenih u ovom raketiranju, preminuli su vojnici Vojin Pejčinović, Aleksandar Bajin i Dragan Tankosić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track