07:20

Stručnjaci okrivili poslodavca za eksploziju u Šimanovcima: RADNICI NISU ODGOVORNI ZA OVU NESREĆU

tragedija u agrosavi

OVO JE NA DUŠI POSLODAVCA! Stručnjaci okrivili vlasnika za eksploziju u Šimanovcima: RADNICI NISU ODGOVORNI ZA OVU NESREĆU

Crna Hronika -

Eksplozija u fabrici "Agrosava" u Šimanovcima dogodila se nakon što je sud eksplodirao pod pritiskom vodene pare. Dva radnika su poginula, a jedan je povređen.

B. B. je otac dvoje male dece, dok je G. K. iza sebe ostavio srednjoškolca i osnovca. Radnik koji je povređen je lekarski zbrinut i van je životne opasnosti.

Tragedija se dogodila u delu proizvodnje hrane za pse i mačke koji još nije počeo s radom. Za sad niko iz fabrike ne želi zvanično da se oglašava o ovoj nesreći sve dok se ne utvrde sve tačne okolnosti.

Chemical Agrosava, fabrika, Eksplozija, Šimanovci
foto: Zorana Jevtić

Gosti večerašnjeg usijanja bili su: prof. Dušan Veljković redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dejan Zagorac iz organizacije "Eko centar".

Usijanje
foto: Kurir televizija

Profesor je naglasio da postoje dve mogućnosti zbog koje je došlo do ovog incidenta.

- Ovo nije nešto što se već dešavalo, jer je u vojnim industrijama dolazilo do hemijske eksplozije zbog eksploziva dok je ovde došlo do fizičke eksplozije. Postoji mogućnost da nije postojao ventil ili termostat na kotlu, što je meni apsurdno ili to da ga je neko namerno onesposobio i tako izazvao ovaj incident - rekao je Veljković.

Usijanje, šimanovci
foto: Kurir televizija

Zagorac je istakao da žrtve nisu ni najmanje krive kao i ostali radnici, već direktno poslodavac.

- Najlakše je optužiti same radnike i same žrtve. Jer tako poslodavac skida sa sebe odgovornost i svaki poslodavac će to prvo pokušati. Čak i da je radnik nešto pogrešno uradio i da nije postupio po pravilima, to je opet odgovornost poslodavca. Svaka fabrika i svako preduzeće pa i ono administrativno, a kamoli hemijska industrija mora da ima lice za bezbednost na radu koje je prošlo stručni ispit i koje je obučeno. Takođe moraju da imaju neku agenciju koja će ispitivati oruđe za rad. Tako da ovde sve to treba proveriti i da li je sva ta procedura izvršena i da li je svaki radnik dobio obuku za bezbedan rad. Negde u celom tom lancu nešto nije funkcionisalo, a kao što se kaže "đavo je u detaljima" - rekao je Zagorac.

Usijanje, šimanovci
foto: Kurir televizija

Zagorac je istakao da postoji zakon koji nas štiti i da se borimo za sebe.

- Radnik koji se ne oseća bezbedno, po Zakonu o bezbednosti iz 2005. godine, ima pravo da odbije rad a da za to ne snosi nikakve sankcije. Trebalo bi i u praksi da bude tako. Ljudi mogu da pozovu inspektora. Ja apelujem na ljude da se bore za sebe - rekao je Zagorac.

Usijanje, eksplozija, šimanovci
foto: Kurir Televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:58

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U FABRICI U ŠIMANOVCIMA: Ima mrtvih i povređenih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track