OPASNE VEZE: Odbegli ubica Mehić bio blizak sa Orićem i familijom Keljmendi
Foto: MUP BiH, Kurir Televizija

hapšenje na aerodromu

OPASNE VEZE: Odbegli ubica Mehić bio blizak sa Orićem i familijom Keljmendi

Crna Hronika -

Damir Mehić, zvanin Bibi koji je sa falsifikovanim dokumentima uhapšen na beogradskom aerodromu zbog poternice Inrtepola, navodno je prijatelj sa albanskim narko-bosom, dok je ratnom zločincu Naseru Oriću nekada bio lično obezbeđenje

Damir Mehić (47), zvani Bibi, koji je u subotu uhapšen na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu zbog sumnje da je sa lažnim pasošem pokušao da uđe u Srbiju, blizak je prijatelj i bivši pripadnik ličnog obezbeđenja Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici. Mediji iz Bosne i Hercegovine navode da je on vođa zloglasnog "odreda smrti", kao i da je njegova porodica bliska Naseru Keljmendiju, najpoznatijem albanskom narko-bosu.

Naser Keljmendi
Naser Keljmendifoto: Printscreen Youtube

Zločin u Tuzli

Podsetimo, posle privođenja Mehića koji je sa suprugom doputovao iz Italije, utvrđen je njegov pravi identitet, odnosno da on nije čovek čiji je pasoš pokazao pripadnicima granične policije na ulazu u Srbiju. Otkriveno je da je Bosna i Hercegovina za njim raspisala Interpolovu poternicu zbog zatvorske kazne od 17 godina i pet meseci, na koju je osuđen zbog ubistva koje je počinio 2013. u Tuzli.

Suđenje

Bilo mu zabranjeno da napušta Tuzlu

Suđenje Damiru Mehiću za ubistvo Emira Džinića 2013. u Tuzli, okončano je u februaru ove godine i to tako što je osuđen na 17 godina i pet meseci zatvora u Kantonalnom sudu u Tuzli. Na presudi, koju je čekao na slobodi, nije se pojavio. Inače, on je u bekstvu bio do 2018. kada je uhapšen na Jahorini, a prema navodima medija iz Bosne i Hercegovine na slobodi se našao tako što je odugovlačio trajanje sudskog postupka, tokom kog po zakonu te države od podizanja optužnice do presude pritvor može da traje najviše dve godine. Tako - Mehić je 25. februara 2020. godine pušten iz KPZ-a Tuzla. Tada mu je izrečena mera zabrane napuštanja Tuzle, oduzimanja pasoša i prelaska granice BiH, a morao i jednom nedeljno da se javlja policiji. Ipak, ponovo je pobegao - naveli su oni.

- Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, zbog krivičnog dela navođenje na overu neistinitog sadržaja određeno mu je zadržavanje, a juče posle saslušanja u tužilaštvu sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Međutim, očekuje se da će uskoro i BiH poslati zahtev za njegovo izručenje, po okončanu sudskog postupka za falsifikovana dokumenta u Srbiji - potvrdio je sagovornik Kurira. Istražitelji su otkrili da je u Beograd doputovao iz Italije, sa suprugom, ali i da je imao pripremljen štek stan u koji je planirao da ode sa aerodroma. U međuvremenu su se navodno pojavile i operativne informacije, da je u Srbiji trebalo da likvidira Luku Bojovića.

Luka Bojović po povratku u Srbiju
Luka Bojović po povratku u Srbijufoto: Ljiljana Stanišić

Bojović je, podsetimo, iz zatvora u Španiji posle 10 godina pušten 30. novembra prošle godine. On je u pratnji policije dopraćen u Beograd i od tada se nije pojavljivao u javnosti.

Blizak sa Naserom

Inače, mediji iz Bosne i Hercegovine objavili su ranije da su Damir Mehić i njegov brat vlasnici privatne agencije za obezbeđenje. Navodno, uhapšeni je neko vreme bio i lično obezbeđenje Orića. - Sa Naserom Orićem sam prijatelj, bio i ostao, nikada u životu nismo ništa radili. Ne znam čime se čovek bavi, ne znam šta bi mogli da radimo zajedno - potvrdio je u jednoj emisiji Damih Mehić da je blizak sa Orićem.

Inače, Naseru Oriću se sudilo pred haškim tribunalom zbog ratnih zločina, ali je pravosnažno oslobođen optužbi. - Kada je 2008. Orić doputovao iz Haga u Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od pripadnika obezbeđenja, dočekao ga je upravo Damir Mehić - kaže izvor Kurira.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track