ŠOKANTNO! "NOS, BRADA, KOSA, UŠI... SVE JE ISTO" Ekspert uporedio Legiju i "čoveka X", kažu da je on ubio novinarku! (FOTO)
Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia, KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

25 godina od zločina u londonu

ŠOKANTNO! "NOS, BRADA, KOSA, UŠI... SVE JE ISTO" Ekspert uporedio Legiju i "čoveka X", kažu da je on ubio novinarku! (FOTO)

Crna Hronika -

Britanska novinarka Džil Dando ubijena je 26. aprila 1999. na pragu svoje kuće u Londonu, a njena smrt je do danas ostala misterija za istražitelje. Sada, 25 godina kasnije, britanskoj policiji je upućen zahtev da se slučaj ponovo otvori pošto su se pojavile informacije da ubica novinarke neodoljivo liči na Milorada Ulemeka Legiju, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO)!

Milorad Ulemek, Legija
foto: EPA/SRDJAN SUKI

Naime, advokat Barija Džorža koji je prvo bio osuđen za ubistvo novinarke BBC-a, a u drugostepenom postupku pravosnažno oslobođen tih optužbi, tvrdi da muškarac, kog nazivaju "Iks men", a koji je 26. aprila 1999. snimljen u blizini mesta zločina u Londonu, ima identične crte lica kao Ulemek koji se nalazi u zatvoru u Beogradu.

"Naručilac je Arkan"

- Nacionalna obaveštajna služba za kriminal imala je dosije u kome se ukazuje da je likvidacija Džil Dando bila zapravo odmazda za napad na Radio-televiziju Srbije - rekao je ranije Majkl Mensfil, advokat Barija Džordža i dodao "da je ubistvo Džil Dando naručio Željko Ražnatović Arkan, a da je jedan od osumnjičenih direktnih izvršilaca srpskog porekla".

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan foto: EPA

Britanski "Miror" prekjuče je objavio da bi osoba o kojoj je advokat Majkl Mensfil pričao mogla biti Milorad Ulemek Legija, koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu od 40 godina. Kako navode, neidentifikovan muškarac koji se vidi na snimku sa nadzorne kamere nakon likvidacije novinarke imao je ponašanje profesionalnog ubice.

- Trebalo bi izvršiti kompletan forenzički pregled originalnog snimka sa nadzorne kamere, takođe i svih otisaka prstiju, ali uz to bi se radilo i na utvrđivanju kretanja Milorada Ulemeka Legije u vreme ubistva poznate novinarke. Ukoliko je Milorad Ulemek počinio zločin 26. aprila 1999, onda bi trebalo da se suoči sa zakonom, da iz Srbije bude doveden u Veliku Britaniju i da mu se sudi - rekao je Bari Džordž, koji je prvobitno bio osuđen za pomenuto ubistvo i u zatvoru je provero osam godina.

Milorad Ulemek Legija
foto: Printscreen/Mirror

Ekspert za poređenje lica, Emi Polito, koji povodom ovog slučaja sarađuje i s policijom, tvrdi da Legija deli brojne sličnosti sa čovekom na snimku.

- "Čoveka Iks" i Legija imaju slično oblikovane usne, bradu, kosu, zulufe. Oblik i veličina noseva i ušiju su im isti. Postoji niz sličnosti između dvojice, posebno izgled usta i linije kose - izjavio je Polito, a prenose mediji.

Čovek X
Čovek X foto: Printscreen

Bez komentara

Ekspert tvrdi da bi bilo moguće napraviti precizniju analizu ukoliko se dobije kvalitetniji snimak sa kamere, a i pored toga, veštak je istakao udubljenje na Ulemekovom nosu koje se ne vidi na snimku kamere, ali je vidljivo na foto-robotu koji je napravio očevidac u to vreme, a koji je policija objavila.

Za britanske medije oglasio se i Legijin advokat, Aleksandar Kovačević.

- Milorad Ulemek je obavešten o pretpostavkama koje se tiču ubice novinarke Džil Dando, ali ne želimo da komentarišemo - rekao je Kovačević.

Osveta za bombardovanje

Oborio je na zemlju i pucao joj u glavu

Britanski mediji podsećaju da su pre ubistva Džil Dando, britanski avioni bombardovali Srbiju tokom NATO agresije, a Džil Dando je u to vreme upućivala apele za kosovske izbeglice. Kako pišu britanski mediji, u roku od nekoliko sati nakon njenog ubistva, stigao je poziv BBC-u da je ubistvo novinarke upravo odgovor na bombardovanje Srbije.

- Ubica je Džil zatekao na kućnom pragu nešto posle 11.30 sati, kada ju je zgrabio s leđa i gurnuo na zemlju, a onda joj iz neposredne blizine pucao u glavu - podsećaju mediji kako je ubijena Dando i navode da su inspektori na mestu zločina pronašli metak od devet mm, ispaljen iz poluautomatskog pištolja. Stručnjaci su procenili još tada da korišćena municija za ovo ubistvo nikada ranije nije viđena na prostoru Britanije, kao i to da je ova vrsta oružja i municije bila obeležje atentata koje su izvršile jugoslovenske službe u inostranstvu.

Ovo ubistvo pokrenulo je jednu od najvećih istraga ikada sprovedenih u Velikoj Britaniji. I dan danas je jedno od najozloglašenijih nerešenih ubistava. Ovom prilikom oglasio se i Džilin brat, Najdžel Dando.

- Uvek sam zainteresovan za bilo kakve nove detalje o istrazi Džiline smrti, posebno ako bi te linije istrage mogle dovesti do toga da neko bude uhapšen i osuđen za njeno ubistvo - rekao je Najdžel.

Džil Dando
foto: Kurir Štampano

Legija osuđen četiri puta

Kaznu služi u srpskom Alkatrazu

U vreme kada je ubijena novinarka, Milorad Ulemek Legija bio je na čelu Jedinice za specijalne operacije (JSO). Legija, koji je nadimak dobio zbog svog služenja francuskoj Legiji stranaca, osuđen je pravosnažno čak četiri puta zbog povezanosti s organizovanim kriminalom i izvršenjem političkih atentata, a s obzirom na to da u srpskom pravosuđu ne postoji sabiranje kazni, u posebnom delu Kaznenopopravnog zavoda Zabela, takozvanom srpskom Alkatrazu, Ulemek će provesti ukupno 40 godina.

Naime, pored pokušaja ubistva Vuka Draškovića, kada su ubijena četiri člana SPO-a, Legija je osuđen i zbog ubistva bivšeg predsednika predsedništva Srbije Ivana Stambolića, potom kao jedan od glavnih organizatora ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i na kraju u procesu protiv pripadnika zemunskog klana, koji se vodio zbog ubistava 17 ljudi.

Bonus video:

03:21

ŠOK! EKSPLOZIV U ZIDU, PIŠTOLJ U SOBI, LEGIJA IZA 6 BRAVA! Najinteligentniji srpski kriminalac otkrio TAJNI PLAN BEKSTVA IZ CZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja