EKSKLUZIVNO: Radnica iznela testove u grudnjaku!
Foto: Beta

Otkrivamo kako su krali pitanja za maturu

EKSKLUZIVNO: Radnica iznela testove u grudnjaku!

Crna Hronika -
Zorica M. iz štamparije „Službenog glasnika“ ukrala komplet originalnog testa iz srpskog jezika i matematike, potvrdio Dačić

BEOGRAD - Testove prosledila školama!Zorica M., radnica štamparije „Službenog glasnika“, uhapšena je zbog sumnje da je iznela komplet originalnog testa iz srpskog jezika i matematike za polaganje male mature, potvrdio je juče ministar policije Ivica Dačić.Govorila da su škart- Zorica M. je godinama bila zaposlena u „Službenom glasniku“, u kojem su se štampali maturski testovi. Na to radno mesto došla je u vreme dok je na čelu države bila Demokratska stranka. Tokom svog službovanja otkrila je da jedna prostorija u štampariji nije obezbeđena kamerama za video-nadzor - kaže izvor Kurira.Zorica M. je, kako se pretpostavlja, primerke testova ukrala između 5. i 12. juna.- Kad bi testovi stigli u štampariju, Zorica M. je govorila da su škart. Potom je uzimala po primerak svakog teksta i odnosila ga u prostoriju koja nije bila pokrivena kamerama. Tamo bi testove za malu maturu stavljala u brushalter i na taj način je uspela da ih neopaženo iznese iz štamparije - kaže naš sagovornik. Zorica M. je ukradene testove prodavala u više škola na teritoriji opštine Palilula.Nema poništavanja- Ona je na saslušanju u policiji priznala krivično delo koje joj se stavlja na teret - kaže izvor Kurira.Dačić je rekao da neće biti poništavanja male mature, ali da će nadležni organi odlučiti kakav će biti dalji postupak polaganja mature.- Istraga će biti nastavljena kako bi se utvrdilo koliko dugo je trajalo iznošenje testova, kao i kolika je materijalna dobit ostvarena tim krivičnim delom - rekao je Dačić.

Potraga za pomagačimaIvica Dačić je rekao da je slučaj s maturskim testovima MUP rasvetlio na zahtev Ministarstva prosvete.- Istraga će biti nastavljena. Sumnja se da je privedena imala i više pomagača. Odluku o tome šta dalje trebalo bi da donese komisija Ministarstva prosvete - rekao je Dačić.

Testovi nisu ukradeni kod nasNekoliko dana pošto je utvrđeno da su testovi iz matematike procurili u javnost, oglasio se „Službeni glasnik“:- Kod nas su poštovane najstrože mere bezbednosti i ne postoji mogućnost da su testovi ukradeni ovde! Sve se radi pod kamerama, a radnici ne smeju da imaju ni mobilne dok se štampaju testovi. I prošle godine kad su testovi procurili u javnost, dolazila je policija i utvrdila da je ovde sve rađeno po propisima.

Zorica M. suspendovanaIako su do juče tvrdili da ne postoji mogućnost da su testovi ukradeni u njihovoj štampariji, JP „Službeni glasnik“ sinoć je je demantovalo samo sebe.- Obaveštavamo vas da je JP „Službeni glasnik“ pokrenulo disciplinski postupak za otkaz ugovora o radu knjigovesca Z. M. zbog sumnje da je neovlašćeno iz štamparije „Službenog glasnika“ izneo testove iz srpskog jezika i matematike. Knjigovezac Z. M. suspendovan je s posla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track