STRAZBUR: Padaju presude za ratne zločine u BiH!
Foto: Reuter

Maktouf i Damjanović pobedili pred sudom BiH

STRAZBUR: Padaju presude za ratne zločine u BiH!

Crna Hronika -
Sud u Strazburu u predmetu Maktouf i Damjanović protiv BiH doneo je odluku da sud BiH ne može retroaktivno suditi za ratne zločine čime bi mogle biti osporene dosadašnje presude protiv Srba, a postupci obnovljeni

STRAZBUR - Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. u presuđivanju za krivična dela ratnih zločina, za koje su pravosnažno osuđena dvojica apelanata, navodi se u presudi Velikog veća Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH".

Sud Bosne i Hercegovine do sada je doneo oko 90 pravosnažnih presuda po Kaznenom zakonu BiH, najviše protiv Srba koji su osuđeni na zatvorske kazne od 15 do 35 godina, preneo je RTRS.

Ovom presudom Evropskog suda mogla bi da bude osporena dosadašnja praksa Suda BiH, dosadašnje presude za ratni zločin osporene, a postupci obnovljeni.

Kako navode sarajevski mediji, Goran Damjanović je u decembru 2007. osuđen na jedanaestogodišnju kaznu zatvora zbog učešća u premlaćivanju grupe zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik u Sarajevu.U obrazloženju presude, Evropski sud za ljudska prava je istakao da je Sud BiH Maktoufu izrekao najblažu kaznu iz Krivičnog zakona BiH od pet godina zatvora, ali da je prema Krivičnom zakonu SFRJ mogao dobiti kaznu od jedne godine zatvora.

Takođe, kazna izrečena Damjanoviću od 11 godina zatvora malo je viša od minimalne propisane kazne od deset godina, dok bi mu prema Krivičnom zakonu SFRJ bilo moguće izreći kaznu od pet godina zatvora.

“Sud naglašava da to ne znači da su u njihovim slučajevima trebale biti izrečene blaže kazne, nego samo da je trebao biti primenjen Krivični zakon iz 1976. godine”, pojašnjeno je u presudi.

Sud u Strazburu je pojasnio da ova presuda ne znači da svako korišćenje Krivičnog zakona BiH u suđenjima za ratne zločine predstavlja kršenje ljudskih prava, već se to treba odlučivati u pojedinačnim slučajevima.

Evropski sud je takođe istakao da u odnosu na suđenja za zločine protiv čovečnosti, koji je u zakonodavstvo BiH uveden u 2003. godini, Sud BiH i entitetski sudovi moraju primijenjivati Krivični zakon BiH, s obzirom da to krivično delo nije propisano u zakonu iz 1976. godine.Presudom je BiH naloženo da Maktoufu i Damjanoviću isplati iznos od 20.000 konvertibilnih maraka na ime sudskih troškova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track