Dačić večeras u Briselu: Očekujem da će EU pritisnuti Prištinu da promeni odluku
Foto: Fonet

Uoči radne večere

Dačić večeras u Briselu: Očekujem da će EU pritisnuti Prištinu da promeni odluku

Politika -
Prištinska zabrana neviđen je skandal i sebe ne vidim u daljim pregovorima ukoliko ona ostane, kaže predsednik srpske vlade

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić očekuje da će na sastanku u Briselu u ponedeljak uveče EU "pritisnuti" Prištinu da promeni odluku o zabrani srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo tokom izborne kampanje.

Premijer Srbije je rekao da je prištinska zabrana neviđen skandal i da on sebe ne vidi u daljim pregovorima ukoliko ona ostane na snazi. "Nama je u interesu da se proces normalizacije nastavi i verujem da će pritisak Brisela na Prištinu dati rezultate", rekao je Dačić.

"Na meniju" današnje radne večere, koju za Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija ponovo organizuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u sedištu EU u Briselu, biće odluka Prištine da ne dozvoli sprskim zvaničnicima da posećuju Kosovo tokom izborne kampanje.

Rukovodstvo Srbije očekuje od Brisela da svojim autoritetom i nespornim političkim uticajem, već u toku dana "pritisne" Tačija kako bi se zabrana kretanja za zvaničnike Beograda odmah ukinula. Ta promena prištinske pozicije, omogućila bi nastavak pregovora, ali i aktivno učešće najviših političkih predstavnika Srbije u predizbornoj kampanji za lokalne izbore na KiM koji se održavaju 3. novembra.

Sam Dačić mogao bi već ove nedelje da poseti pokrajinu, a odlazak na KiM su najavili i šef države Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Lokalni izbori i njihova priprema biće jedina tema susreta u Briselu.

Očekuju su žučni i teški razgovori, ne samo o učešću srpskih zvaničnika u kampanji, već i o neregularnostima u biračkim spiskovima, navodi listi, dodajući da je Beograd najavio da će ponovo razmotriti odluku o učešću na izborima ukoliko se ne obezbedi glasanje sunarodnicima koji na to imaju pravo.

Kocijančič: Izbori glavna tema

Pripreme za predstojeće lokalne izbore na Kosovu biće centralna tema večerašnjeg susreta predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod pokroviteljstvom EU, izjavila je novinarima Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton.

"Razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ali pripreme za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema", rekla je Kocijančič novinarima uoči radne večere na koju je Ešton pozvala dvojicu premijera. Večerašnja, sedamnaesta po runda dijaloga na političkom nivou sazvana je nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane dolazak na Kosovo funkcionerima iz Srbije zbog čega je Beograd zapretio da će se povući iz dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track