PREMIJER U SUZAMA Dačić: Otišla je poslednja ikona bivše Jugoslavije
Foto: Zorana Jevtić

Sahrana udovice Josipa Broza Tita

PREMIJER U SUZAMA Dačić: Otišla je poslednja ikona bivše Jugoslavije

Društvo -
Ona jeste bila prva dama. Žena instutucija. Bila je važan deo istorije. Deo istorije koji smo brzo odbacili i zaboravili, rekao je Dačić

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić prvi je održao govor ispred Kuće cveća gde je bio postavljen kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz.

Govoreći o Jovanki Broz, Dačić je rekao da je ona bila jugoslovenska prva dama, i da ni u njeno vreme niko to nije govorio i da su je zvali prosto "drugarica".

"Posle je uglavnom do pred smrt niko nije ni pominjao, a ona jeste bila prva dama, žena institucija, važan deo naše istorije koju smo zajedno sa Jovankom brzo odbacili i zaboravlili", rekao je Dačić.

Kako je istakao, odnos koji smo imali prema Jovanki Broz je onaj koji imamo prema svemu što smo ikada radili.

"Kada se neka epoha završi mi smo brže bolje sve iz nje, i ono dobro i ono loše prepuštali zaboravu i ponašali se kao da se ništa nije dogodilo. Jovanka kao da nije ni postojala do pred smrt", rekao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Jovanka obišla svet i da je upoznala mnoge svetske lidere. Istakao je da je svugde dočekivana sa dostojanstvom "koje i danas pokušavamo da nađemo".

"I vreme je danas kada je ispraćamo, da priznamo sebi da smo počinili greh i prema Jovanki i prema sopstvenoj istoriji, onoj kroz koju nacije grade identitet i dostojanstvo. Zaboravivši Jovanku zaboravili smo sebe", poručio je Dačić.

Premijer je rekao da se u državam kojima je stalo do sebe i u narodima kojima je stalo do spostvenog dostojanstva to ne zaboravlja.

"Bila je žrtva političkog obračuna i borbe za vlast. Više je sastanaka bilo o njoj nego o očuvanju države", rekao je Dačić.

Naglasio je da je Jovanka Broz bila "zabranjena, proganjana, izbirasana", a da je tek pred kraj života nepravda počela da se ispravlja

"Kada sam joj pre nekoliko godina uručio pasoš i ličnu kartu, rekla mi je da neće nigde da putuje, ali da je to za nju dokaz da postoji", rekao je premijer.

Dačić je poručio da je ovo još jedan oproštaj od Titove epohe i podsećanje na borbu protiv fašizma i zajednički život jugoslovenskih naroda kojeg se danas mnogi odriču.

"Vidite da i danas nema nikoga od predstavnika vlada drugih država koje su nastale na prostrorima Jugoslavije", rekao je Dačić i rekao da bi trebalo da se podsetimo da i jedna mala zemlja može biti velika, cenjena i poštovana.Još jednom je istakao da je reč o odlasku poslednje ikone bivše Jugoslavije.

"Velika satisfakcija za nepravdu koja joj je počinjena jeste i vaše prisustvo na oproštaju i ja vam se u ime Vlade zahvaljujem", rekao je Dačić okupljenima.

"Zbogom Jovanko Broz prva damo, večna ti slava, počivaj u miru pored čoveka kome si posvetila život i od koga si silom i nepravdom bila razdvojena", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track