Deminera raznela kasetna bomba

Nova tragedija na Kopaoniku

Deminera raznela kasetna bomba

Crna Hronika -
Rade Alempijević (49), deminer firme „PMC inženjering“, poginuo je juče oko 10.30 časova kad je ušao u rupu u kojoj se nalazila mina što je trebalo da demontira

KOPAONIK - Opet pogibija!Rade Alempijević (49), deminer firme „PMC inženjering“, poginuo je juče oko 10.30 časova na Kopaoniku kada je eksplodirala kasetna bomba! Alempijević je sa nekoliko kolega radio na deminiranju terena na koji je NATO bacao kasetne bombe 1999. godine.Nesreća se dogodila na 50 metara od vojne baze na Pančićevom vrhu, gde su početkom avgusta prilikom akcije razminiravanja nastradala dva podoficira vojske Srbije.- Do eksplozije je najverovatnije došlo kad je Alempijević ušao u rupu u kojoj se nalazila mina koju je trebalo da demontira - kaže za Kurir izvor iz istrage.Prema rečima njegovih kolega, Alempijević je oko 10.25 sati detetektovao signal koji je ukazao na kasetnu bombu- Odmah je otišao tamo i počeo da otkopava zemlju. U sledećem trenutku začuli smo snažnu eksploziju! Pogledali smo ka mestu na kojem je kolega radio i videli buktinju! Bilo nam je jasno da je stradao - kaže jedan deminer.Svi su potrčali ka mestu nesreće. Međutim, od eksplozije bombe zapalilo se okolno rastinje i vatra je počela da se širi, pa su morali da se vrate.- Duvao je jak vetar, koji je bukvalno nosio plamenove vatre na nisko rastinje i palio ga u sekundi! Bilo je strašno! Morali smo da se udaljimo da svi ne bismo stradali - kaže kolega.Zbog opasnosti da se požar proširi na vojnu bazu na Kopaoniku teren je odmah evakuisan, a pozvani su i vatrogasci sa Kopaonika i Raške.- Bilo je strašno! Bilo ko od nas mogao je da bude na mestu nastradalog kolege! Jedva da je prošlo mesec dana od prethodne tragedije a poginuo je još jedan čovek. Svi smo u šoku! Nikom od nas nije jasno šta se dogodilo - kaže Alempijevićev kolega.Zbog jakog požara telo deminera izvučeno je iz vatre nekoliko sati kasnije.

Foto: Nenad Karlić
Foto: Nenad Karlić
Nebojša Milić i Slaviša Marković
Nebojša Milić i Slaviša Marković

Ovde su u avgustu već poginula dva vojnikaBlizu mesta na kojem je nastradao Alempijević, 1. avgusta ove godine na isti način poginuli su stariji vodnik prve klase Nebojša Milić (37) iz 98. Vazduhoplovne brigade i stariji vodnik Slaviša Marković (36) iz 204. Vazduhoplovne brigade. Još nije poznato šta se tada tačno dogodilo.

Nastradali Rade Alempijević
Nastradali Rade Alempijević

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Vatru gasili i ruski avioniOsim vatrogasaca i helikoptera MUP Srbije, požar je gasio i jedan ruski avion.- Odmah smo u akciju uključili i topove za pravljenje veštačkog snega. Akciju je otežavao gust dim i opasnost da ostale kasetne bombe eksplodiraju usled toplote - ispričao je jedan od vatrogasaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track