PROBIJEN SMET: Srpski autobusi krenuli ka Budimpešti!
Foto: Twitter @ebertek

Spaseni matematičari iz Sente

PROBIJEN SMET: Srpski autobusi krenuli ka Budimpešti!

Društvo -
Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za saobraćaj. Veliki broj autobusa i automobila od sinoć je bio snegom zarobljen kod Đera. Naša ambasada je pozvala da joj se iz kolone jave svi bolesni i majke sa decom i bebama na telefon +3613229839
1 / 5 Foto: REUTERS

BEOGRAD - Autobusi sa putnicima iz Srbije, koji su bili zavejani u Mađarskoj više od 24 časa, krenuli su iz okoline grada Đera na jug, ka Budimpešti, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

"Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za saobraćaj i kolona u kojoj su i sprski autobusi krenula je ka Budimpešti", reče je agenciji Beta u Birou za saradnju sa medijima MUP. Kako su naveli iz Biroa, smetovi na tom auto-putu dostižu visinu i do tri metra, zbog čega putari seku zaštitne ograde auto-puta kako bi se sva vozila se preusmerila ka Budimpešti.

Osmomesečna beba iz Srbije spasena je mađarskim helikopterom iz zavejane kilometarske kolone automobila i autobusa nadomak Đera u Mađarskoj, ali u koloni je čeka i autobus sa đacima iz Matematičke gimnazije iz Sente, javlja izveštač Kurira.

BEOGRAD - Zavejani!Ekipa Atletskog kluba Vojvodina, koju čine 41 dete uzrasta od osam do 15 godina, treneri, prevodilac, lekar i vođa puta, provela je duže od 20 sati u snežnim smetovima u Mađarskoj! Njenu sudbinu deli oko 10.000 putnika, od kojih je oko 1.000 iz Srbije. Oni su se smrzavali na temperaturi i do minus 15 stepeni na odsečenim auto-putevima M1, koji spaja Budimpeštu i Beč, i M7, koji povezuje Budimpeštu i Balaton. Jedan od zarobljenih je Dragan Mamlov, koji kaže da je više od 12 sati proveo u autobusu bez grejanja auto-prevoznika "Feniks GiZ" iz Novog Sada.

- Krenuli smo iz Beča autobusom u kome se nalazi oko 70 ljudi, a među njima je i osmoro dece, od kojih je najmlađa petomesečna beba. Taman smo prošli mesto Đera i uputili se ka Tatabanji, kad smo stali zbog snežnih nanosa. Nestalo nam je i goriva, ali smo ga kupili od kamiondžija, pa smo se ugrejali. Problem je što nam nestaje vode i sendviča, a pitanje je koliko ćemo još vremena provesti ovde. Beba se unervozila, plače jer je već umorna, a iznad nas se čuje helikopter - objasnio je on za Kurir i dodao da im niko od mađarske vlasti koja slavi državni praznik još uvek nije pomogao.

Branislav Kalezić iz AK "Vojvodina" za Kurir kaže da su krenuli na takmičenje u Dortmund u Nemačkoj, ali da su zbog jakog vetra i snega koji neprestano pada ostali zavejani kod Đera.- Autobus se nalazi na nekih 20 kilometara od austrijske granice, u koloni zaglavljenih vozila dugoj oko 10 kilometara. U stalnom smo kontaktu sa njima. Tamo je i naš lekar i za sada su svi dobro, a najvažnije je da imaju hranu i vodu. Pošto su zakasnili na održavanje takmičenja, deca će biti vraćena u Srbiju - rekao je on i dodao da su mađarske spasilačke ekipe počele da čiste puteve i skidaju bankine koje dele trake autoputa i na taj način ubrzale kretanje zaustavljenih vozila.

Konzul u Ambasadi Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević potvrdio je da je otpočela evakuacija petomesečne bebe helikopterom.- Problem je što helikopter nema gde da sleti. Iz kolone je za sada evakuisana osmomesečna beba i devojčica od 12 godina, koja ima srčano oboljenje - rekao je on i dodao da su neki našli smeštaj u obližnjim naseljima, školama i drugim javnim prostorijama.AntrfileU smetovima i najbolji teniser na svetuMeđu zarobljenim Srbima u koloni na mađarskim drumovima je i Filip Grbić, jedan od naših najboljih mladih tenisera. Ovaj 15-godišnjak iz Novog Sada najbolji je igrač sveta u svom uzrastu.

Zahvaljujući intervenciji naše ambasade u Budimpešti, mađarske vlasti poslale su helikopter da evakuiše srpsku bebu zarobljenu u zavejanom autobusu.

MUP: Putnici iz Srbije su dobroSvi putnici koji se nalaze u zavejanim autobusima u Mađarskoj su dobro, saopštio je danas Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Kako je saopšteno, alarmantna situacija je u autobusu na relaciji Beč - Budimpešta u kome se nalazi 70 putnika, kome je nestalo nafte, što je prouzrokovalo nemogućnost grejanja.Na molbu Sektora za vanredne situacije, mađarska Direkcija za Zaštitu i spasavanje uputila je ekipu sa hranom, pićem i gorivom ka ovom autobusu. Autobusu sa učenicima matematičke Gimnazije iz Sente, koji je ostao u kvaru,a Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske uputila je autobus koji će prevesti učenike do Budimpešte.Članovi Atletskog kluba iz Novog Sada, kao i putnici u ostalih pet autobusa Niš ekspresa i prevoznika Fudeks su dobro, imaju dovoljno nafte, hrane i vode, naveo je Sektor za vanredne situacije. Prema informacijama, Sektor za vanredne situacije, snežna mećava u Mađarskoj se stišava i očekuje se da će uskoro kolona u kojima se nalaze autobusi sa putnicima iz Srbije nastaviti put. Evakuacija 12-godišnjeg deteta

"U toku je evakuacija i 12-godišnjeg deteta, našeg državljanina, teškog srčanog bolesnika, a mađarske vlasti poslale su helikopter i po 5-mesečnu bebu, već 19 sati zarobljenu u "Feniksovom" autobusu koji je iz Beča krenuo za Srbiju. Međutim, helikopter poslat po tu bebu kruži nad kolonom jer nema gde da se spusti", kazao je konzul Ambasade Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević.

"Petomesečna beba koja je već 19 sati u zavejanom autobusu sada je već veoma uznemirena, plače i preumorna je. Majka, na sreću, ima sve za dete - i pelene i hranu, međutim bebica je veoma umorna. U autobusu smo sinoć od 18.30 i nalazimo se na par kilometara posle Đera, u mestu Tata banja", kaže Dragan Mamlov, jedan od putnika u zarobljenom autobusu. Jedna grupa putnika uputila se ka 4 kilometra udaljenoj benzinskoj pumpi. Beba je sa majkom zarobljena u autobusu firme "Feniks", koja vozi na relaciji Beč-Šabac.

U međuvremenu, do kolone se pobio transporter ali majka sa bebom je odbila da se evakuise. Do autobusa se vratila grupa koja je sa obližnje pumpe donela hleb, hranu i piće a meštani su im doneli čaj i sendviče.

Nezvanično saznajemo, da je hitna pomoć , koja je došla iz pravca Austrije, evakuisala majku sa bebom i da ih vozi nazad u Beč. Spasilac je, navodno, rekao zarobljenim putnicima da će u najboljem slučaju biti evakuisani sutra ujutro.

Ni posle 19 sati ništa od mehanizacije nije stiglo do mesta gde su zavejani.

Inače, veliki broj autobusa i automobila sa državljanima Srbije, kojih ima oko 1.100, i dalje stoji zavejan na autoputu u Mađarskoj kod Đera, sada već skoro 19 sati. Među brojnim putnicima je i beba od pet meseci.

U autobusima odavno više nema goriva, ni grejanja, a spoljna temperatura je -15.

Naš konzul u Budimpešti Milan Vukosavljević pozvao je sve bolesne putnike iz zavejane kolone, majke koje imaju bebe ili malu decu, da se jave ambasadi koja će intervenisati kod spasilačkih ekipa kako bi imali prioritet u spasavanju.

Telefon Ambasade Srbije u Mađarskoj je +3613229839.

"Sve je uključeno u spasavanje ljudi. Neki koji su zarobljeni našili su okolni smeštaj, u obližnjima naseljima, školama, sve javne prostorije su pretvorene u smeštajne objekte", rekao je konzul. "Smetovi su visoki i po nekoliko metara", rekao je Vukosavljević.

Prema najnovijim informacijama iz naše ambasade u Budimpešti, mađarske ekipe za vanredne situacije počele su da čiste tu deonicu autoputa i pokušavaju da dođu do zavejanih. Taj deo autoputa zatvoren je za saobraćaj, a prema nekim informacijama nanosi snega su jedan metar.

S obzirom na to da je u koloni veliki broj državljana Srbije, Ambasada Srbije u Mađarskoj u stalnom je kontaktu sa mađarskim službama i za potrebe informisanja građana otvorila je liniju +381 11 322 98 38.

U međuvremenu, naša ambasada u Budimpešti saopštila je i da sneg praćen jakim vetrom u pojedinim delovima Mađarske dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat. Takvo nevreme uzrokovalo je velike zastoje u saobraćaju,

Najteža situacija je u zapadnim delovima zemlje, gde je veliki broj puteva zavejan i gde se nalazi veliki broj zarobljenih vozila. Posebno je kritično na najprometnijim saobraćajnicama u ovom regionu – autoput M1 (Budimpešta-Beč) i M7 (od Budimpešte prema Balatonu i dalje prema Hrvatskoj i Sloveniji). Ovi putni pravci su zatvoreni.

"Ekipe Službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu i rade na evakuaciji ugroženih", kaže naš konzul Milan Vukosavljević.

Procenjuje se da je preko noći u automobilima, autobusima, vozovima ostalo zarobljeno više hiljada ljudi. Ambasada ima podatak da je u smeštajnim kapacitetima privremeno smešteno oko 8.000 ljudi. Sve službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu, radi se na izvlačenju vozila i zbrinjavanju ljudi. Na autoputevima su probijene bankine koje razdvajaju trake autoputa i gde god je to moguće vrši se evakuacija vozila. Dopremljeni su autobusi za evakuaciju i tehnika za ukljanjanje vozila.

Sve ovo je otežano vremenskim prilikama i velikim brojem vozila koja su ostala bez goriva. U svakom slučaju, mađarski organi čine sve što je u njihovoj moći, kako bi se ova situacija prevazišla. Inače, saobraćaj u Budimpešti i na deonici od Budimpešti prema Srbiji odvija se bez problema, aerodrom u Budimpešti radi bez zastoja.

Ambasada dodaje da ne raspolaže informacijama o broju srpskih državljana zarobljenih u vozilima i vozovima u Mađarskoj, ali je u stalnom kontaktu sa mađarskim nadležnim službama i čini se sve kako bi se pomoglo našim građanima.

Jedini savet našim građanima, koji su se našli u ovoj situaciji je da budu strpljivi i sačekaju službe za spasavanje. Očekujemo da će u toku dana svi biti evakuisani, ali niko ne može reći kada, jer sve ide veoma sporo jer još uvek pada sneg i duva jak vetar, a prestanak padavina se očekuje tek popodne.

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se fotografija zavejanog puta u Mađarskoj kojim jezdi tenk sa grtalicom! Slika je objavljena na Tviter nalogu @ebertek uz objašnjenje da je vojno vozilo viđeno nadomak Pešte. Zasad nema informacija da li se i vojska uključila u spasavanje na hiljade zavejanih ljudi ili je ovaj tenk bio samo u prolazu ka nekom vojnom objektu.

Da podsetimo, jutros se javio putnik koji se nalazi u jednom od zavejanih autobusa. On je ispričao da je zavejana velika kolona automobila i autobusa. Prema njegovim rečima, većina autobusa vozi na liniji Beč-Beograd. On kaže da su zavejani već 13 sati i da im još uvek niko od Mađara nije pritekao u pomoć.

Inače, u Mađarskoj je neradan dan zbog državnog praznika.Taj putnik je rekao i da pada veliki sneg, sa smetovima i vetrom, da je veoma hladno i da je prva najbliža pumpa udaljena 4 kilometra. Niko od putnika, kako kaže, ne može da izađe napolje jer je veoma hladno.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Đaci smešteni u Tata banjoU pratnji četiri profesora, 20 učenika gimnazije „Boljai“ iz Sente i 11 njihovih vršnjaka iz još nekoliko mesta, koji su u četvrtak krenuli na Međunarodno takmičenje iz matematike u Đer, provelo je noć u zavejanom autobusu, koji se pokvario na 90. kilometru od Budimpešte.- Oni su prebačeni u Tata banju, gde su smešteni u domu učenika - potvrđuje direktor Robert Kormanjoš.

(S. U.)

Zavejano 28 đaka, roditelji u paniciU smetovima je zarobljeno i 28 đaka Matematičke gimnazije iz Sente. Prema rečima prevoznika koji vozi đake koji su krenuli na takmičenje, preksinoć oko 20 časova ostali su u kvaru na 90. kilometru od Budimpešte.- Roditelji paniče, zovu nas svaki čas. Poslali smo kombi, koji će svakog časa doći do njih. Deca će najverovatnije biti prebačena u krizni štab u obližnjem gradiću Tata - rekao je prevoznik Robert.

Nezgoda je kriva

Iz firme "Feniks GiZ" objašnjavaju da je uzrok zastoja saobraćajna nezgoda, ali da su sva tri autobusa koja prevoze 135 naših državljana na sigurnom.- Dva autobusa su pošla ka Beču, ali je naloženo da se vrate u Budimpeštu. Tu će videti da li je put prohodan ili će morati da se vrate u zemlju. Autobus sa najvećim brojem putnika saobraćao je do Obrenovca. Svima radi grejanje, imaju vode i hranu i niko od putnika nije zdravstveno ugrožen - rekli su iz ove firme i dodali da je vojska počela sa raščišćavanjem puta i evakuacijom putnika.

Zavejan i najbolji teniser na svetuMeđu zarobljenim Srbima u koloni na mađarskim drumovima je i Filip Grbić, jedan od naših najboljih mladih tenisera. Ovaj 15-godišnjak iz Novog Sada najbolji je igrač sveta u svom uzrastu.

http://www.youtube.com/watch?v=zFNDDC9f_bM
http://www.youtube.com/watch?v=p5HPM0zVmtc
http://www.youtube.com/watch?v=X7JGSnyRovE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track