DRŽAVNI VRH O KOSOVU: Vučić ide u Brisel
Foto: Tanjug

Uoči 8. runde

DRŽAVNI VRH O KOSOVU: Vučić ide u Brisel

Politika -
Ne zahtevamo idealno, ne odbijamo ništa unapred, ali to što želi administracija Prištine nikada neće biti moguće, rekao je predsetnik Tomislav Nikolić
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Aleksandar Vučić će ići u Brisel na pregovore o Kosovu jer to odražava jedinstvo, odlučeno je na sastanku državnog vrha o Kosovu u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

"Ne zahtevamo idealno, ne odbijamo ništa unapred, ali to što želi administracija Prištine nikada neće biti moguće", rekao je predsetnik Tomislav Nikolić i dodao da ne deluju ohrabrujuće izjave rukovodilaca iz Prištine koji govore da "ništa neće da popuste".

"Sastanak državnog vrha je u toku i utvrđuje se sastav delegacije i minimum zahteva Srbije".

"Ako donosim odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu bili zadovoljni ja više neću biti predsednik Srbije. Ako se ja pitam, Srbija nikada neće priznati Kosovo, ako se ja pitam svi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo bi da žive bolje, mirnije i bezbednije, ako se ja pitam Srbija bi trebalo da bude deo EU", rekao je Nikolić.

"Oni koji žele nezavisnost moći će da uređuju svoj život bez uticaja Srbije, oni koji ne priznaju nezavisnost imaće svoja prava i pomoć Srbije i zato insistiramo da ZSO odlučuje o policiji i pravosuđu, bez prisustva vojske", kazao je predsednik Nikolić.

Nikolić je rekao da će biti teško objasniti građanima ako ne počnemo pregovore sa EU, kao i to da smo zbog EU spremi da svoju zemlju tretiramo kao da je za prodaju. Srbija je uvek dobijala kaznu kada je napuštala pregovore na kojima su postavljani ultimatumi i sutra u Briselu na svako njihovo ne, mi ćemo imati novi predlog, odnosno nećemo napuštati pregovore, izjavio je on.Nikolić je dodao da će više informacija o novoj rundi dijaloga biti poznato sutra tokom dana, da će one dolaziti iz Brisela tokom samog sastanaka koji kako je rekao može "trajati kratko ili pak dugo". "Sutra ništa neće biti konačno", rekao je predsednik Srbije i vrartio se na sastanak koji je završen nešto posle 15 časova.

On je dodao da se sastanak državnog vrha u Predsedništvu nastavlja, jer "nije lako odrediti minimum zahteva, uvek jedan deo građana neće biti zadovoljan".

"Ako nam je narod dao poverenje, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", zaključio je Nikolić.

U zgradi Predsedništva sastanku su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Nakon završetka sastanka, oko 15 časova, oni su napustili zgradu Predsedništva i nisu davali izjave.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, uoči sastanka, izjavio je da će državni vrh Srbije danas odlučiti ko će biti u delegaciji za narednu rundu briselskih razgovora.

On je gostujući na RTS naglasio da postoji jedinstvo u vladi što se tiče ovog pitanja i da premijer Ivica Dačić redovno izveštava vladu posle svakih pregovora.

Komentarišući stalne najave novih izbora, on je rekao da smatra da izbori nisu dobro rešenje u momentu kada se donose istorijske odluke.

"Srbija je na prekretnici kada treba da odredi ne samo budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, nego budućnost čitave Srbije pa i regiona. Mislim da je pitanje izbora, pitanje koje se više tretira u medijima, ne mislim da ljudi u vladi razmišljaju o izborima", rekao je Mihajlović.

Upitan da li će, ukoliko se ne postigne dogovor, to zaustaviti proces integracija Srbije na dve godine, on je odgovorio da će taj proces biti zaustavljen i na duže.

"Imate iz EU uslov "prihvatite ovo biće vam otvorena sva vrata, odbite ovo biće vam zatvorena sva vrata". To je formula koja se primenjuje kada je u pitanju Srbija poslednjih 20, 30 godina. Sigurno će usporiti evropski put Srbije, ali na ljudima koji vode ovu zemlju je da donesu odluku koja je najkorisnija za Srbiju", rekao je Mihajlović.

On je dodao da sutra i narednih nekoliko dana odluke donose državnici, a ne političari.

Upitan da li subvencija Fijata predstavlja još jedan problem koji brine Brisel, on je odgovorio da će Vlada obavestiti Brisel da se radi o subvencionisanju radnih mesta i da ova mera treba da otvori 1.400 radnih mesta u Kragujevcu.

Dijalog će biti nastavljen i posle 2. aprila

Mihajlović rekao je danas da Srbija ostaje privržena dijalogu i da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti i posle 2. aprila. "Sutrašnja runda bi trebalo da dovode do finala prve postkonfliktne etape koja traje 14. godina. Naravno da se ne može sve završiti u utorak, naravno da predstoje ozbiljni razgovori, ozbiljna pitanja koje se tiču rešavanje problema Srba na Kosovu i Metohiji i srpsko-albanskih odnosa. Sigurno neće biti prekinuti razgovri", rekao je Mihajlović za RTS, prenosi Beta.

http://www.youtube.com/watch?v=WkkiwkG-67c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track