FRANKENBURGER: 2035. za ručak svinja iz epruvete

Hrana budućnosti

FRANKENBURGER: 2035. za ručak svinja iz epruvete

Planeta -
Procenjuje se da će prvi “veštački hamburger” koštati čak 250.000 evra

AMSTERDAM - Obrok od stvarnog mesa 2035. godine mogao bi biti toliko skup i moralno upitan kao danas tvrdi holanski naučnik prof. Mark Post.

Post je jedan od pionira razvoja nove tehnologije: uzgoja sintetičkog mesa u laboratoriju. On je već 2011. godine predstavio prve uzorke “in vitro svinjetine”, a ove godine planira da lansira “prve kobasice iz epruvete” i "veštačke hamburgere".

Tehnologija proizvodnje veštačkog mesa odvija se u nekoliko etapa: prvo se iz zdrave svinje ili krave uzima uzorak mišićnog tkiva. Zatim se iz mišićnog tkiva izoluju matične stanice: one se dele, a naučnici ih “hrane” serumom iz konjskog fetusa. Koristeći spomenutu recepturu, Postova grupa je uzgojila 2,5 centimetara duge i 0,5 centimetara široke trake svinjskog mesa bledosive boje pa su više podsećale na lignje, nego na svinjetinu. Prof. Post i njegovi saradnici sada usavršavaju postupak kako bi veštačko meso izgledom što više podsećalo na prirodno.

Procenjuje se da će prvi “veštački hamburger” koštati čak 250.000 evra, a Post je pozvao poznatog engleskog kuvara Hestona Blumentala, vlasnika restorana The Fat Duck, da pripremi prve porcije mesa iz laboratorija.

Post smatra da će se tehnologija proizvodnje veštačkog mesa tokom vremena usavršavati i pojeftiniti do te mere da će postati ekonomski isplativa. Iako su ga neki mediji prozvali “Frankenburgerom”, “veštački hamburger” pozdravila je organizacija za zaštitu životinja PETA (People for Ethical Treatment of Animal). Da je meso iz laboratorija etički prihvatljivo tvrdi i Cor van der Weele, profesorka humanističke filozofije na Univerzitetu u Vageningenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track