Beda, desnica i prodaja magle

Komentar dana!

Beda, desnica i prodaja magle

Komentar dana -

Trijumf Nacionalnog fronta Marin le Pen u prvom krugu izbora u Francuskoj izazvao je paniku. Evropa je pred raspadom, vikali su jedni.

Mržnja pobeđuje, tvrdili su drugi. Naravno, po oprobanom receptu, Le Penova je u drugom krugu poražena. I sad bi moglo da se pomisli da Evropa može da odahne. Međutim, nije tako.

Opet su krenule priče o tome kako ekstremna desnica jača. I te priče će se nastaviti. Iz prostog razloga - opasnost je realna, a strah savršeno sredstvo kontrole.Ekstremna desnica nije sve popularnija zato što je zastrašujuća poruka koju šalju prihvatljiva većini, već zato što svet u kojem živimo ne valja.

Podatak OECD da su se klasne razlike u svetu vratile na nivo iz 1820. dovoljno govori o tome koliko smo nazadovali. Upravo zato, običnom čoveku, koji ili nema posao ili radi po ceo dan za crkavicu, najlakše je da za sve okrivi zle došljake.

A da se ne doseti da iza većine loših stvari u Evropi ne stoje „opasni migranti“, već Evropljani u skupim odelima. I da upravo ti političari koriste strah, bilo od migranata, bilo od ekstremne desnice, da nas sve drže pod kontrolom.

A među njima nema razlike bez obzira na to da li za sebe govore da su levo ili desno. Što bi rekli članovi benda Ateist rep: „Sistem je svuda isti, samo pendrek ima drugu etiketu.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track