Lavrov: NATO da objasni zašto na istoku jača vojsku! Obama: Rusija napada iz slabosti!
Foto: Reuters

Ukrajinska kriza izaziva međunarodne optužbe

Lavrov: NATO da objasni zašto na istoku jača vojsku! Obama: Rusija napada iz slabosti!

Planeta -
Šef ruske diplomatije juče zatražio obrazloženje od Severnoatlantske alijanse za njene poteze na prostoru Evrope. Istovremeno, lider SAD prozvao Rusku Federaciju, nazvavši je neatraktivnom i zemljom koja se uplašila izolovanosti

MOSKVA - Napeto.Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zahtevao je juče objašnjenje od čelnika NATO zašto ta alijansa pojačava svoje prisustvo u regionu istočnoevropskih zemalja, opominjući i SAD da su prekoračile planirani boravak njihovih vojnih brodova u Crnom moru. Istovremeno, američki predsednik Barak Obama juče je istakao da je Rusija neatraktivna zemlja i da je njen potez da uzme poluostrvo Krim od Ukrajine zapravo izraz neviđene slabosti, a ne snage.- Što se tiče planova o jačanju vojnog prisustva snaga NATO na teritoriji istočnoevropskih država koje su članice tog saveza, moram da podsetim da u odnosima Rusije i NATO takođe postoje određena pravila i ona se moraju poštovati. U skladu s njima, ne treba da postoji stalno vojno dodatno prisustvo na teritoriji istočnoevropskih država - naglasio je Lavrov.Pored toga, istakao je i zvanični stav Moskve da Zapad treba da ublaži retoriku kad su u pitanju optužbe na račun Rusije da ona izmešta vojne snage na granici s Ukrajinom. Prema njegovim rečima, reč je o vojnim vežbama u Rostovskoj oblasti.- Ne postoje nikakva ograničenja što se tiče kretanja ruske vojske po teritoriji Rusije, i to je činjenica koju u zakonskom smislu Ukrajina i njeni pokrovitelji u svetu treba da budu svesni - dodao je Lavrov.Takođe, založio se za strogo ispunjavanje odredbi Konvencije iz Montrea, kojom se ograničavaju težina i rokovi za boravak vojnih brodova u Crnom moru iz zemalja koje nisu iz Crnomorskog regiona.- Amerika je dosad više puta i ne uvek u skladu s pravilima produžavala taj boravak - istakao je ruski zvaničnik.S druge strane, Obama je na jučerašnjem sastanku s nacionalnim odborom demokrata prozvao Rusiju, istakavši da su postupci te zemlje određeni zabrinutošću Moskve koja se oseća opkoljenom i izolovanom.- Rusija se oseća sputano delom i zbog toga što njen narod gleda na Zapad, na Evropu i Ameriku, i veruje da je to mesto gde bi mogao da uspe, a da nikog ne mora da podmićuje - rekao je Obama.

Ukrajinci završili istragu, Rusi ne priznajuKIJEV: JANUKOVIČ JE UBIO LJUDEUkrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov optužio je juče svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da je odgovoran za smrt 17 osoba koje su ubijene iz snajpera tokom demonstracija u Kijevu, a za koje se smatra da su ih ubili pripadnici specijalnih jedinica Berkut. U skladu s tim juče je uhapšeno 12 članova te organizacije. Međutim, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smesta je negirao da su ukrajinske vlasti unajmile snajpere da ubijaju demonstrante u Kijevu i da on ima dokaze koji to potvrđuju.

General Filip Bridlav tvrdiMOSKVA IZMESTILA 40.000 VOJNIKAGeneral Filip Bridlav, komandant svih NATO snaga u Evropi, upozorio je da se na granici s Ukrajinom nalazi 40.000 ruskih vojnika koji su sposobni da izvrše naredbu za napad u roku od 12 časova.- Reč je o mešavini aviona, helikoptera, artiljerije, pešadaje i komandosa koji su dobro opremljeni i sposobni da ostvare ruske vojne ciljeve u Ukrajini i šire. Zbog toga, NATO mora da ojača vojno prisustvo u regionu kako bi umirio zemlje članice alijanse - objasnio je Bridlav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track