MAJSTOR KAMUFLAŽE: Vidite li ptičicu?

Testirajte vid

MAJSTOR KAMUFLAŽE: Vidite li ptičicu?

Ludi svet -
Kamuflaža je izuzetno važna za mnoge životinje, ali još uvek se ralativno malo zna o mehanizmima koji leže u njenoj osnovi, kaže dr Martin Stivens

Ovaj snimak, koji naučnici koriste za testiranje ljudske percepcije i čula vida, ujedno predstavlja i neverovatan primer jednog stručnjaka za kamuflažu iz tima majke prirode.

U pitanju je leganj, ptica sivkastog perja, koja se savršeno stapa sa okolinom i utapa u šumsko tle prekriveno lišćem.

Na kamuflažu se oslanja toliko da uopšte ne gradi gnezdo, več jaja polaže direktno na tle, oslanjajući se na to da će i jaja i ona sama grabljivcu ostati nevidljivi.

Kamuflaža je izuzetno važna za mnoge životinje, ali još uvek se ralativno malo zna o mehanizmima koji leže u njenoj osnovi, odnosno o tome na koji način uspeva da zavara vid grabljivaca i da obezbedi opstanak vrste”, kaže dr Martin Stivens sa Univerziteta u Ekseteru.

Stiven već dugo radi na istraživanju borbe za opstanak među životinjskim vrstama, i kaže da je u novije vreme utvrđeno da je kamuflaža dosta komplikovanija nego što se obično veruje. Ne radi se samo o stapanju sa okolinom - već o mnogo složenijoj strategiji, a Stivensov tim je u međuvremenu razvio i niz igrica pogađanja, u kojima legnja o druge primere stvorenja iz prirode koristi kako bi proučavao način na koji ljudi uočavaju skrivene objekte.

Kamuflaža ima dugu istoriju i široku primenu i u vojsci, od pojedinačnih uniformi, do “dezena” velikih objakata, kao što su tenkovi ili brodovi razarači, a može se iskoristiti i da ružni objekti koji narušavaju pejzaž, kao što su tornjevi mobilne telefonije ili dalekovodi, manje upadaju u oči.

A sad još jednom pogledajte, i recite: Vidite li ptičicu?

http://www.youtube.com/watch?v=7JzELgqdicQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track