MALA MATURA: Novi test iz matematike čuva policija
Foto: Marina Lopičić

Polaganje sutra u 12

MALA MATURA: Novi test iz matematike čuva policija

Društvo -
Komisija kasno sinoć došla u posed fotokopije jedne od tri kombinacije. Izvlačenja sutra nema, polaže se rezervni test

BEOGRAD - Testa iz matematike za svršene osnovce danas nije bilo jer je test provaljen!

Ispitna komisija kasno sinoć došla je u posed fotokopije jedne od tri kombinacije koje su bile u igri za današnji test iz matematike. Svršeni osmaci dvočasovni test polagaće sutra, u sredu 19. juna, s početkom u 12 časova, rekao je dr Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.

Izvlačenja kombinacija neće biti već će na sutrašnjem testu biti korišćen rezervni test.

Roditelji su dan ranije ministarstvu prijavili da je moguće nabaviti kombinacije testova iz matematike, ali u prvi mah dokaza za to nije bilo. Tek kada su dokazi pronađeni, rešeno je da se polaganje odloži. Kostić je poručio osnovcima da današnji dan iskoriste za odmor, da ne budu nervozni i da se pripreme za sutrašnje polaganje.

On se izvinio roditeljima i deci zbog pomeranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušavanja regularnosti testa i bodovanja. "Mi smo juče po podne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra", rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

On je dodao i da za jučerašnje polaganje srpskog nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta Komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.Kostić je kazao i da pojavljivanje fotokopija nije u interesu dece i da takve stvari treba da prestanu. On je osmacima na sutrašnjem polaganju poželeo puno uspeha, da pokažu pravo znanje i da upišu željene škole.

Učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul. Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula. U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Forum beogradskih osnovnih škola traži smenu ObradovićaForum beogradskih osnovnih škola zatražio je danas smenu ministra prosvete Žarka Obradovića jer su u javnost dospela rešenja testa iz matematike u okviru male mature. "U svakoj drugoj zemlji, ovo što se danas desilo bila bi velika sramota i skandal, a ministar bi bio odmah razrešen, poslanički mandat bi mu bio oduzet po hitnom postupku i bio bi pozvan na odgovornost", navodi se u saopštenju.

Forum beogradskih osnovnih škola je podsetio da su se prošle godine testovi prodavali na Zelenom vencu i da je obećana ozbiljna istraga, a da nikavo saopštenje o rezultatima istrage nije izdato do danas.

http://www.youtube.com/watch?v=QxS2rg3bNw8
http://www.youtube.com/watch?v=J8ExcchF8lY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track